Klopsiki w sosie pieczarkowym

Klopsiki w sosie pieczarkowym


Zdjęcie - Klopsiki w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To kolejne danie, które wszyscy bardzo lubimy. Użyłam mielonego mięsa z piersi indyka, dzięki czemu klopsiki są naprawdę delikatne. Można również użyć mielonego z udźca indyka, lub wieprzowej łopatki czy szynki. Ale jeżeli zależy Wam na delikatnym smaku, mielone z piersi indyka będzie najlepsze.
Klopsiki w sosie pieczarkowym 10 niedużych klopsików :

500 g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka)

2 łyżki bułki tartej

1 jajko

2 łyżki oleju

½ litra bulionu z kury lub warzywnego

300 g pieczarek

1 nieduża cebula

2 łyżki mąki

2-3 łyżki natki pietruszki

sól, pieprz

Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać, wrzucić do garnka, w którym będziemy gotować klopsiki i podsmażyć na oleju. Dodać ½ łyżeczki soli, pieczarki i dusić tak długo, aż woda całkiem wyparuje. Od czasu do czasu mieszać. Zalać bulionem i gotować 10 minut na małym gazie pod przykryciem, od momentu ponownego zawrzenia. Doprawić solą i pieprzem. W tym czasie przygotować klopsiki: Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Rękami zwilżonymi wodą uformować klopsiki. Na talerzyk wsypać dwie łyżki mąki i obtoczyć w niej klopsiki. Wrzucić do gotującego się sosu grzybowego i gotować 20 minut na małym ogniu. Zdjąć w palnika, dodać pietruszkę i podawać. Np. z ziemniakami lub kaszą i sezonowymi warzywami.

Zdjęcie - Klopsiki w sosie pieczarkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów