Klopsiki. Pieczarki. Makaron.
No i doczekalismy sie, przyszla zima. Choc bez sniegu za to bardzo mrozna. Szczesliwi ci, ktorzy nie musza wychodzic z domu albo przynajmniej nie musza wystawac na przystankach w oczekiwaniu na tramwaj czy autobus. Komunikacja miejska w te dni zieje prawdziwym chlodem.
Po powrocie do domu cudownie jest rozgrzac dlonie trzymajac w nich kubek goracej czekolady. Doskonale sprawdza sie tez sycaca i rozgrzewajaca zupa, ale zupe prezentowalam poprzednio. Dzis danie makaronowe z dodatkiem prostych, ale pysznych klopsikow. Zapraszam :-)
Tagliatelle z klopsikami i sosem pieczarkowym
skladniki:
- makaron tagliatelle (porcja dla 4 osob)
- 300g mielonego miesa
- 1 srednia cebulka
- 1 zoltko
- peczek koperku
- sol, pieprz ziolowy
- olej do smazenia
sos pieczarkowy:
- 20g masla + 1 lyzka oliwy z oliwek
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 1 zabek czosnku
- 250ml smietany
- swiezy koperek
- sol, pieprz
- szczypta chili
wykonanie:
Do mielonego miesa dodajemy zoltko, posiekana i podsmazona wczesniej cebulke, koperek i przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy i formujemy malutkie klopsiki, mniej wiecej wielkosci pileczki golfowej. Klopsiki smazymy ze wszystkich stron na niewielkiej ilosci oleju do smazenia.
W tym czasie gotujemy makaron al dente.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki. Cebule siekamy w kosteczke i podsmazamy przez chwile na masle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dokladamy posiekany czosnek i pieczarki. Wszystko dusimy az do chwili gdy plyn z pieczarek odparuje. Dolewamy smietane, dokladamy posiekany koperek i przyprawy. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognien i dokladamy usmazone wczesniej klopsiki. Calosc gotujemy na malym ogniu przez okolo 10 minut.
Sos podajemy z ugotowanym wczesniej makaronem.
Smacznego!