Klasyczny sernik z brzoskwiniami
Soczyste brzoskwinie zanurzone w kremowym serze i otulone bezową pianką smakują zawsze świetnie, a najlepiej teraz latem, kiedy do sernika można dodać świeże owoce.
To taki deser, o którym można by było pisać wiele ale chyba wszyscy go znają?
Na blogu macie wersję z kokosową kruszonką, a dziś zapraszam na taki najbardziej klasyczny na kruchym cieście z bezą.
Klasyczny sernik z brzoskwiniami - składniki i przygotowanie:
Kruche ciasto (na blaszkę 23x33 cm):
- 250 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki pszennej
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Połowę ciasta zamrażamy, a drugą wkładamy do lodówki na godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu zmielonego trzykrotnie (może być z wiaderka)
- 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego w proszku, bez cukru (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
- 125 g masła
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 5-6 dojrzałych brzoskwiń (mogą być z syropu)
Masło ucieramy z cukrami, gdy powstanie jasna, puszysta masa dodajemy kolejno po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Dodajemy twaróg i budyń i miksujemy do połączenia
Beza:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy, gdy piana będzie już gęsta dosypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy aż się całkiem rozpuści.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy delikatnie.
Na podpieczony spód wykładamy masę serową, na niej układamy obrane i pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Na owoce wykładamy pianę z białek, a na nią ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy ok 1 godziny w 170 st C, najlepiej bez termoobiegu. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku
Smacznego