Klasyczne czekoladowe brownie
Brownie to ekstremalnie czekoladowe ciasto dla wszystkich czekoladoholików. To najbardziej czekoladowy smakołyk jaki znajdziecie na tym blogu. Do przyrządzenia ciasta zużywamy aż 3 tabliczki czekolady. Klasyczne brownie powinno być mokre, „gliniaste” w środku i chrupiące na górze.
Brownie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika jest bardzo delikatne dlatego, żeby nie zepsuć tej cudownej chrupkiej skórki, zanim pokroimy ciasto pozostawmy je w formie do calkowitego wystygnięcia.
Ten klasyczny przepis na brownie wysłała mi przed laty moja koleżanka z młodzieńczych lat, które na co dzień mieszka w USA. Przepis lekko zmodyfikowałam przeliczając proporcje z „cup” na g, gdzieniegdzie lekko zaokrąglając. Na blogu znajdziecie też inny przepis na brownie, tym razem z orzechami laskowymi. W zakładce „baking tips” znajdziecie przelicznik, który pomoże Wam przetłumaczyć amerykańskie przepisy na „nasze” ;)
Klasyczne czekoladowe brownie Drukuj Składniki
- 300 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100g mlecznej czekolady
- 15 g kakao
- 200 g cukru
- 4 całe jaja rozmiar L
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
Masło i czekolady rozpuszczamy razem w rondlu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pozostawiamy do wystygnięcia. Jaja ubijamy w misce na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując, aż masa będzie jasna. Do masy dodajemy rozpuszczony tłuszcz z czekoladą. Mieszamy dodając partiami mąkę wymieszaną z solą i kakao.
Masę wylewamy na brytfannę wyłożoną papierem dopieczenia o wymiarach 21 x 32 cm.
Pieczemy około 25 minut w temp 190 stopni.