Klasyczne czekoladowe brownie

Klasyczne czekoladowe brownie

Brownie to ekstremalnie czekoladowe ciasto dla wszystkich czekoladoholików. To najbardziej czekoladowy smakołyk jaki znajdziecie na tym blogu. Do przyrządzenia ciasta zużywamy aż 3 tabliczki czekolady. Klasyczne brownie powinno być mokre, „gliniaste” w środku i chrupiące na górze.

Zdjęcie - Klasyczne czekoladowe brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brownie zaraz po wyciągnięciu z piekarnika jest bardzo delikatne dlatego, żeby nie zepsuć tej cudownej chrupkiej skórki, zanim pokroimy ciasto pozostawmy je w formie do calkowitego wystygnięcia.

Ten klasyczny przepis na brownie wysłała mi przed laty moja koleżanka z młodzieńczych lat, które na co dzień mieszka w USA. Przepis lekko zmodyfikowałam przeliczając proporcje z „cup” na g, gdzieniegdzie lekko zaokrąglając. Na blogu znajdziecie też inny przepis na brownie, tym razem z orzechami laskowymi. W zakładce „baking tips” znajdziecie przelicznik, który pomoże Wam przetłumaczyć amerykańskie przepisy na „nasze” ;)

Zdjęcie - Klasyczne czekoladowe brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Klasyczne czekoladowe brownie Zdjęcie - Klasyczne czekoladowe brownie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Składniki
  • 300 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 15 g kakao
  • 200 g cukru
  • 4 całe jaja rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

Masło i czekolady rozpuszczamy razem w rondlu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Pozostawiamy do wystygnięcia. Jaja ubijamy w misce na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując, aż masa będzie jasna. Do masy dodajemy rozpuszczony tłuszcz z czekoladą. Mieszamy dodając partiami mąkę wymieszaną z solą i kakao.
Masę wylewamy na brytfannę wyłożoną papierem dopieczenia o wymiarach 21 x 32 cm.
Pieczemy około 25 minut w temp 190 stopni.

Kategorie przepisów