Klasyczne blondies
Bardzo lubię Brownie więc nieuniknione było, że wypróbuję również jego bladą siostrę. Odwlekałam to jednak jak mogłam aż do dziś gdy zwyczajnie zabrakło mi czekolady J. Blondies są lżejsze od Brownie ale też wilgotne i zakalcowate. Smakowały mi jako ciastka do kawy. Moje wyszły niezbyt słodkie z groszkami z czekolady deserowej, która dopełniała efekt. Nie będę się oszukiwać, brakowało mi oszałamiającego zapachu czekolady roznoszącego się po domu podczas pieczenia brownie. Ciasto oceniam jako smaczne, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, na pewno zasmakuje fanom ciasteczek z kawkami czekolady.
Ilość: ok. 16kwadracików
Czas przygotowania: 45min
Poziom trudności: 2/10
SKŁADNIKI:
- 100g płatków owsianych
- 200g mąki
- 120g masła
- ¼ szklanki mleka
- 1 jajko
- ¾ szklanki brązowego cukru
- ¼ łyżeczki sody
- ¾ szklanki groszków czekoladowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
2. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Pieczemy 30minut w 180st.
4. Po przestygnięciu kroimy w nieduże kwadraty.
Smacznego