Klasyczna szarlotka
Jakoś tak ostatnio bardziej jesiennie (by nie powiedzieć zimowo) niż wiosennie za oknem, więc nic tak nie pokrzepi jak dobra, sprawdzona szarlotk.
Klasyczna, na kruchym cieście i z kruszonką. Ciepły kocyk, poducha i nic więcej do szczęścia nie trzeba - takie moje prywatne hygge :)
Składniki na ciasto: przepis z gazetki Chwila dla Ciebie, nr 15 2017, z moimi zmianami
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 żółtka
Składniki na nadzienie:
- kg jabłek
- 1/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka bułki tartej
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie ciasta Mąkę wymieszać z cukrami, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło, żółtka i całość wyrobić - powinno wyjść coś na kształt kruszonki. 1/3 owinąć w folię i schować do zamrażarki. Dużą blachę (26x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a na spód wyłożyć pozostałą częścią ciasta. Blachę na 20 minut włożyć do zamrażarki. W tym czasie przygotować jabłka.
Przygotowanie jabłek Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plasterki. Następnie skropić sokiem z cytryny i wymieszać z cukrem i cynamonem.
Pieczenie Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Najpierw podpiec spód przez około 10 minut, po czym posypać go bułką tartą i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć/rozetrzeć w palcach pozostawioną 1/3 część ciasta. Piec jescze ok. 45 minut.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.