Klasyczna szarlotka

Kasia zaproponowała wspólną szarlotkę. Czemu nie, ciasto na weekend się przyda, a szarlotka jest dobra na wszystko :)

Klasyczna szarlotka
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Kasia
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • 2kg jabłek startych na tartce (szara reneta)
  • cukier i cynamon do smaku
  • 1 łyżka żelfixu
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Zdjęcie - klasyczna szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZ mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, jajek i miękkiej margaryny zagnieść ciasto. Uformować w dwie kulki - jedną trochę większą od drugiej i włożyć do lodówki na godzinkę. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z cukrem, cynamonem, żelfixem i bułką tartą (wchłonie wilgoć). Tortownicę wyłożyć papierem albo wysmarować wylepić ciastem lub wyłożyć rozwałkowanym. Wyłożyć jabłka i przykryć drugą warstwą rozwałkowanego ciasta albo startą na tarce kruszonką. Piekłam 40 minut w 180 stopniach.

Za wspólne pieczenie szarlotki dziękuję: Kasi, Ewie, Paulinie, Izie, Kasi, Ewie, Eli i Justynie-Kokoshai naszej durszlakowej ale bezblogowej koleżance.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy