Klasyczna szarlotka
Kasia zaproponowała wspólną szarlotkę. Czemu nie, ciasto na weekend się przyda, a szarlotka jest dobra na wszystko :)
Klasyczna szarlotka
Klasyczna szarlotka
- 0,5kg mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- Kasia
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- 2kg jabłek startych na tartce (szara reneta)
- cukier i cynamon do smaku
- 1 łyżka żelfixu
- 2-3 łyżki bułki tartej
Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia, jajek i miękkiej margaryny zagnieść ciasto. Uformować w dwie kulki - jedną trochę większą od drugiej i włożyć do lodówki na godzinkę. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z cukrem, cynamonem, żelfixem i bułką tartą (wchłonie wilgoć). Tortownicę wyłożyć papierem albo wysmarować wylepić ciastem lub wyłożyć rozwałkowanym. Wyłożyć jabłka i przykryć drugą warstwą rozwałkowanego ciasta albo startą na tarce kruszonką. Piekłam 40 minut w 180 stopniach.
Za wspólne pieczenie szarlotki dziękuję: Kasi, Ewie, Paulinie, Izie, Kasi, Ewie, Eli i Justynie-Kokoshai naszej durszlakowej ale bezblogowej koleżance.