Kitchen sink muffins

Kitchen sink muffins
Zdjęcie - Kitchen sink muffins - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kitchen sink muffins czyli babeczki z wszystkim co popadnie. Przepisów o podobnej nazwie jest mnóstwo, w końcu nazwa nie zobowiązuje do wrzucania do babeczek dokładnie tych samych składników. Kolejny przepis z tych których rezultat zależy od wyobraźni przygotowującego. Mnie za inspirację posłużył przepis Anny Olson. Te muffinki były idealne: wilgotne, pełne cudnych dodatków, przepięknie pachnące no i bardzo, bardzo smakowite :) Polecam.
Składniki na 12 - 14 muffinek:
  • 150g cukru
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 165g startego na wiórki jabłka
  • 100g startej marchewki
  • 100g posiekanego ananasa
  • 2 łyżeczki świeżo startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 160g pełnoziarnistej mąki (użyłam orkiszowej)
  • 60g płatków owsianych + trochę na obsypanie babeczek
  • 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 70g rodzynek
  • 65g nasiona słonecznika
  • 40g wiórków kokosowych
Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Piekarnik nastaw na 190C.


Do dużej miski wsyp: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, rodzynki, słonecznik i wiórki kokosowe. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw na bok.

Do drugiej miski wsyp cukier, dodaj olej i jajka i dobrze wymieszaj. Na tarce o grubych okach zetrzyj jabłko dodaj do masy, następnie marchewkę i dodaj do masy. Posiekaj nożem ananas na małe kawałeczki i również dodaj do masy. Zetrzyj skórkę z cytryny (tyko żółtą część) i dodaj do masy następnie dodaj sok z cytryny. Dobrze wymieszaj wszystkie mokre składniki.
Do mokrych składników dodaj suche. Dobrze wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników. Surowe ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki nasyp trochę płatków owsianych. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut.
Zdjęcie - Kitchen sink muffins - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego :)

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów