Kiszone pomidory
Ciekawy smak kiszonych pomidorów pasuje jako dodatek do wędlin czy mięs polecam
Na 3 słoiki
- 1,5 kg twardych pomidorów odmiany lima
- 8 ząbków czosnku
- 5 cm kawałek korzenia chrzanu na słoik
- 3-4 łodygi kopru z listkami i baldachimem
- ok 1 litr wody
- 2 - 3 łyżki soli kamiennej
- 2 liście winogron
- 2 liście wiśni
- 2 liści czarnej porzeczki
Pomidory umyć i osuszyć, poukładać ciasno w słoikach następnie powciskać łodygi kopru ząbki czosnku, oraz chrzanu. Na wierzch ułożyć w każdym słoiku po liściu czereśni, winogron i czarnej porzeczki. Wodę zagotować z solą (2 łyżki 20 g na litr wody)lekko przestudzić i zalać pomidory - zamknąć słoiki i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni aż ukisną. Po tym czasie słoiki wynieść w chłodne miejsce np do piwnicy.
Smacznego
Wydrukuj przepis