Kiszone pomidory

Kiszone pomidory
Zdjęcie - Kiszone pomidory   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciekawy smak kiszonych pomidorów pasuje jako dodatek do wędlin czy mięs polecam

Na 3 słoiki 

  • 1,5 kg twardych pomidorów odmiany lima
  • 8 ząbków czosnku
  • 5 cm kawałek korzenia chrzanu na słoik
  • 3-4 łodygi kopru z listkami i baldachimem
  • ok 1 litr wody
  • 2 - 3 łyżki soli kamiennej 
  • 2 liście winogron
  • 2 liście wiśni 
  • 2 liści czarnej porzeczki

Pomidory umyć i osuszyć, poukładać ciasno w słoikach następnie powciskać łodygi kopru ząbki czosnku, oraz chrzanu. Na wierzch ułożyć w każdym słoiku po liściu czereśni, winogron i czarnej porzeczki. Wodę zagotować z solą (2 łyżki 20 g na litr wody)lekko przestudzić i zalać  pomidory - zamknąć słoiki i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni aż ukisną. Po tym czasie słoiki wynieść w chłodne miejsce np do piwnicy.

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Kiszone pomidory   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów