Kiszone cytryny

Kiszone  cytryny

Tak przyrządzone cytryny pogłębiają smak wielu potraw - marynat, tagine, pieczonego kurczaka czy ryby. Osobiście uwielbiam  letnie tabouleh z surowego kalafiora podkręcone sokiem i skórką takiej cytryny! Moje dziecko - natomiast - nie wyobraża sobie bez niej pieczonej dorady :) Bardzo polecam!

Przepis pochodzi z książki "Kulinarne opowieści" autorstwa D. Wójciak.

Zdjęcie - Kiszone  cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiszone cytryny

Składniki:

  • 10 cytryn (najlepiej niewoskowanych)
  • 1/2 szklanki gruboziarnistej soli morskiej

Z pięciu cytryn wyciśnij sok. Pozostałe owoce dokładnie wyszoruj i sparz, rozetnij na ćwiartki, pozostawiając je złączone na jednym z końców. Do środka każdego owocu wsyp kopiastą łyżkę soli, następnie włóż je do słoika, ciasno upychając. Owoce zasyp pozostałą solą i zalej sokiem cytrynowym, tak by dokładnie je przykrywał. Słoik zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie cytryny będą już ukiszone. Możesz przechowywać je w lodówce przez rok lub nawet dłużej, pod warunkiem, ze będą przykryte sokiem.

Zdjęcie - Kiszone  cytryny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:)

Kategorie przepisów