Kisz grecki

Zdjęcie - Kisz grecki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja jest dość oczywista - oliwki, pomidorki, feta. Masa serowa jest bardzo delikatna, charakteru nadaje tej potrawie skarmelizowana cebula, stanowiąca osobną warstwę. Lekko słodki smak cebuli równoważy słony posmak fety. Danie dość szybkie do wykonania, jedyną czasochłonną czynnością jest tutaj smażenie cebuli. Ser gruyere można zastąpić cheddarem, goudą, mozarellą, oscypkiem lub kombinacją tego co znajdziemy w lodówce.


Ciasto
  • 210g mąki
  • 140g masła
  • 1 żółtko
Nadzienie
  • 500g cebuli
  • 150g sera gruyere
  • 30g sera pleśniowego
  • 100g feta
  • 220ml śmietanki 18%
  • 3 jajka
  • pomidorki koktajlowe
  • iliwki czarne
  • olej
  • sól, pieprz

Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostę zimne masło oraz żółtko. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie plastyczne i zwarte (w razie potrzeby można dodać zimną łyżkę wody). Zawijamy w folię, lekko spłaszczamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 min. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę do tart. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy ponownie do lodówki na minimum 10 minut. Piec nagrzewamy do 200 stopni.


Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju do miękkości, pozwalamy jej się lekko zbrązowić, lekko solimy i pieprzymy.


Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrawamy w pół, fetę tniemy w plastry, ser gruyere ścieramy na tarce. Śmietankę mieszamy z jajkami, dodajemy ser gruyere oraz pleśniowy.


Wyłożoną ciastem formę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub innym przydatnym tworzywem (kamyki, kulki, rondel). Wstawiamy do piekarnika na 10 minut, zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 7 minut.


Wyjmujemy podpieczony spód z pieca, wykładamy podsmażoną cebulę, zalewamy śmietaną z serem. Na górze kładziemy fetę, pomidorki, oliwki. W razie potrzeby - jeśli nadzienie jest niskie, dolewamy odrobinę śmietany i posypujemy startym serem. Pieczemy około 30 minut do lekkiego zbrązowienia.



Zdjęcie - Kisz grecki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tarta bez pieczenia  z żurawinowym nadzieniem
1

Tarta bez pieczenia z żurawin…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarta makowa
1

Tarta makowa

food² food²
Food Square

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie
1

Tarta dyniowa czyli pumpkin pi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Orkiszowe galette  z jabłkami
1

Orkiszowe galette z jabłkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Curry Pumpkin Pie

Curry Pumpkin Pie

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Wytrawne bułeczki – z fetą i suszonymi pomidorami
2

Wytrawne bułeczki – z fetą i s…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik gotowany na biszkopcie

Sernik gotowany na biszkopcie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Sernik wiedeński na kruchym spodzie
3

Sernik wiedeński na kruchym sp…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Grzanki z kozim serkiem i chutneyem figowym
1

Grzanki z kozim serkiem i chut…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Nadughi - kulki serowe z miętą
1

Nadughi - kulki serowe z miętą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ślimaki z ciasta francuskiego z mozzarellą, suszonymi pomidorami i oliwkami
1

Ślimaki z ciasta francuskiego…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy