Kisz grecki

Zdjęcie - Kisz grecki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja jest dość oczywista - oliwki, pomidorki, feta. Masa serowa jest bardzo delikatna, charakteru nadaje tej potrawie skarmelizowana cebula, stanowiąca osobną warstwę. Lekko słodki smak cebuli równoważy słony posmak fety. Danie dość szybkie do wykonania, jedyną czasochłonną czynnością jest tutaj smażenie cebuli. Ser gruyere można zastąpić cheddarem, goudą, mozarellą, oscypkiem lub kombinacją tego co znajdziemy w lodówce.


Ciasto
  • 210g mąki
  • 140g masła
  • 1 żółtko
Nadzienie
  • 500g cebuli
  • 150g sera gruyere
  • 30g sera pleśniowego
  • 100g feta
  • 220ml śmietanki 18%
  • 3 jajka
  • pomidorki koktajlowe
  • iliwki czarne
  • olej
  • sól, pieprz

Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostę zimne masło oraz żółtko. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie plastyczne i zwarte (w razie potrzeby można dodać zimną łyżkę wody). Zawijamy w folię, lekko spłaszczamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 min. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę do tart. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy ponownie do lodówki na minimum 10 minut. Piec nagrzewamy do 200 stopni.


Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju do miękkości, pozwalamy jej się lekko zbrązowić, lekko solimy i pieprzymy.


Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrawamy w pół, fetę tniemy w plastry, ser gruyere ścieramy na tarce. Śmietankę mieszamy z jajkami, dodajemy ser gruyere oraz pleśniowy.


Wyłożoną ciastem formę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub innym przydatnym tworzywem (kamyki, kulki, rondel). Wstawiamy do piekarnika na 10 minut, zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 7 minut.


Wyjmujemy podpieczony spód z pieca, wykładamy podsmażoną cebulę, zalewamy śmietaną z serem. Na górze kładziemy fetę, pomidorki, oliwki. W razie potrzeby - jeśli nadzienie jest niskie, dolewamy odrobinę śmietany i posypujemy startym serem. Pieczemy około 30 minut do lekkiego zbrązowienia.



Zdjęcie - Kisz grecki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont
1

Chleb z Vermont

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Babka cytrynowa z glazurą mango
1

Babka cytrynowa z glazurą mang…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Keks

Keks

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Prosty chleb na drożdżach

Prosty chleb na drożdżach

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb na żurek

Chleb na żurek

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z pieczarkami i przepiórczym jajkiem)
1

Drożdżowe bułeczki-zajączki (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Serowe ciasteczka z jabłkami
2

Serowe ciasteczka z jabłkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Cytrynowe śledzie w oleju lnianym z cebulką
1

Cytrynowe śledzie w oleju lnia…

Kujawski Kujawski
Wielkanoc z Kujawskim

Wielkanocna babka maślana z lukrem i kruszonką
2

Wielkanocna babka maślana z lu…

food² food²
Food Square

Smażony śledź marynowany

Smażony śledź marynowany

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku