Kisz grecki

Zdjęcie - Kisz grecki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja jest dość oczywista - oliwki, pomidorki, feta. Masa serowa jest bardzo delikatna, charakteru nadaje tej potrawie skarmelizowana cebula, stanowiąca osobną warstwę. Lekko słodki smak cebuli równoważy słony posmak fety. Danie dość szybkie do wykonania, jedyną czasochłonną czynnością jest tutaj smażenie cebuli. Ser gruyere można zastąpić cheddarem, goudą, mozarellą, oscypkiem lub kombinacją tego co znajdziemy w lodówce.


Ciasto
  • 210g mąki
  • 140g masła
  • 1 żółtko
Nadzienie
  • 500g cebuli
  • 150g sera gruyere
  • 30g sera pleśniowego
  • 100g feta
  • 220ml śmietanki 18%
  • 3 jajka
  • pomidorki koktajlowe
  • iliwki czarne
  • olej
  • sól, pieprz

Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostę zimne masło oraz żółtko. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie plastyczne i zwarte (w razie potrzeby można dodać zimną łyżkę wody). Zawijamy w folię, lekko spłaszczamy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 min. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę do tart. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy ponownie do lodówki na minimum 10 minut. Piec nagrzewamy do 200 stopni.


Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oleju do miękkości, pozwalamy jej się lekko zbrązowić, lekko solimy i pieprzymy.


Pomidorki koktajlowe i oliwki przekrawamy w pół, fetę tniemy w plastry, ser gruyere ścieramy na tarce. Śmietankę mieszamy z jajkami, dodajemy ser gruyere oraz pleśniowy.


Wyłożoną ciastem formę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub innym przydatnym tworzywem (kamyki, kulki, rondel). Wstawiamy do piekarnika na 10 minut, zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 7 minut.


Wyjmujemy podpieczony spód z pieca, wykładamy podsmażoną cebulę, zalewamy śmietaną z serem. Na górze kładziemy fetę, pomidorki, oliwki. W razie potrzeby - jeśli nadzienie jest niskie, dolewamy odrobinę śmietany i posypujemy startym serem. Pieczemy około 30 minut do lekkiego zbrązowienia.



Zdjęcie - Kisz grecki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szybkie ciasto jogurtowo-cytrynowe

Szybkie ciasto jogurtowo-cytry…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Gofry
2

Gofry

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Placki z kurczakiem a’la chaczapuri
6

Placki z kurczakiem a’la chacz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
1

Wytrawne babeczki z brokułem i…

figmara figmara
figowe smaki

Gofry na maślance
2

Gofry na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Dobry chleb z suszonymi pomidorami
1

Dobry chleb z suszonymi pomido…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Pasta z fety i suszonych pomidorów

Pasta z fety i suszonych pomid…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mini serniczki z lemon curd, prosty przepis na efektowne babeczki
1

Mini serniczki z lemon curd, p…

food² food²
Food Square

Sałatka z grillowaną cukinią i fetą
1

Sałatka z grillowaną cukinią i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bułeczki z cheddarem i żurawiną
1

Bułeczki z cheddarem i żurawin…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik z adwokatem

Sernik z adwokatem

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka