Kisiel z czerwonych owoców
Kisiel to deser lubiany i znany nie tylko w Polsce, ale również w krajach skandynawskich. Tam najczęściej przygotowuje się go z mieszanki różnych czerwonych owoców jagodowych: malin, truskawek, poziomek, porzeczek jagód i jeżyn. Niekiedy dodaje się także inne owoce (np. wiśnie i czereśnie) a nawet rabarbar. Wszystko zależy od naszego gustu i inwencji.
W krajach skandynawskich taki kisiel podaje się polany osłodzonym mlekiem, lekko ubitą (półpłynną śmietanką) lub sosem waniliowym.
Ponieważ środek lipca obfituje w mnogość owoców, koniecznie wypróbujcie ten pyszny deser :)
Razem ze mną, kisiel z czerwonych owoców przygotowały także Siankoo, Panna Malwinna i Gin.
KISIEL Z CZERWONYCH OWOCÓW
(4 porcje)
- 500g mieszanki różnych owoców (np. maliny, truskawki, wiśnie, porzeczki, borówki amerykańskie),
- 400ml soku z czarnej porzeczki,
- skórka otarta z ½ cytryny,
- 3-4 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Owoce umyć i obrać z łodyżek, wiśnie wypestkować. 300 ml soku zagotować z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pozostałym sokiem. Zagotować, intensywnie mieszając trzepaczką. Dodać owoce i gotować na malutkim ogniu jeszcze 3-4 minuty. Jeśli kisiel jest za gęsty, dolać jeszcze trochę soku. W razie potrzeby dosłodzić cukrem.
Podawać na ciepło lub po ostudzeniu.