Kisiel grapefruitowo- żurawinowy
Po jednej z imprez został mi sok grapefruitowy i żurawinowy. Nie są to smaki, które lubię pić solo. Nie miałam też ochoty na żadne drinki. Nie chciałam też, aby coś mi się zmarnowało. Zapaliła mi się żarówka nad głową- taka sama jak w kreskówkach:) Mogę przygotować... kisiel:) Wyszło pysznie i owocowo, dlatego dziś polecam ten przepis Wam. Jest w sam raz na deser czy podwieczorek. W ten sam sposób możecie użyć każdego innego soku.
Składniki:
- 300 ml soku żurawinowego
- 400 ml soku grapefruitowego
- 100 ml wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej*
- 2 łyżki cukru**
* Ilość mąki możesz dowolnie zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od preferowanej przez Ciebie gęstości deseru.
** Ilość cukru dopasuj do swoich upodobań.
I co dalej?:
Oba soki wlej do rondelka i zagotuj wraz z cukrem. W innym naczyniu zmieszaj ze sobą dokładnie wodę i mąkę ziemniaczaną. Kiedy soki zaczną się gotować zmniejsz ogień pod nimi na mały i wlej roztwór wody i mąki. W tym samym czasie mieszaj w rondelku, tak aby nie było grudek. Całość mieszaj jeszcze chwilę i zdejmij z ognia. Kisiel rozdziel na porcję i schłodź lub zjedz ciepły.