Kiełbasa po kawaleryjsku

Kiełbasa po kawaleryjsku

Zdjęcie - Kiełbasa po kawaleryjsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis otrzymaliśmy od Leszka Kawy, Wiceprezesa Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz pasjonata kuchni staropolskiej oraz wojskowej, który to przepis był z naszym udziałem przygotowywany na wojskowej kuchni polowej (w ilościach iście hurtowych!) podczas pikniku lotniczego w Muzeum Lotnictwa 27 lipca 2014 roku. Danie to było podawane w kasynach oficerskich II Rzeczpospolitej.

Składniki
(przepis na 4 osoby)

4 pęta kiełbasy zwyczajnej dobrej jakości
250 g wędzonego boczku
6 cebul
1 łyżeczka kminku
1 szklanka jasnego piwa
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokroić drobno wędzony boczek. Obrać cebulę i pokroić w półksiężyce. Przesmażyć boczek, dodać cebulę i doprawić solą (ostrożnie, bo boczek może sam w sobie być słony), świeżo tłuczonym pieprzem, kminkiem oraz cukrem, a następnie poddusić cebulę do zeszklenia. Wsadzić kiełbasę do naczynia do zapiekania, obłożyć cebulą podduszoną z boczkiem, posypać słodką papryką i zalać piwem, a następnie zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut, uważając, aby cebula się nie przypaliła. Podawać ciepłe ze świeżym pieczywem. Pycha!

Zdjęcie - Kiełbasa po kawaleryjsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów