Keks królewski
Przepyszny i prosty w wykonaniu keks królewski zwany także biszkoptowym. Biały z lukrową polewą i suszonymi owocami, to wspaniała propozycja świątecznych wypieków.
Zapraszam ?
Składniki:
- 5 jaj /osobno żółtka i białka/
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 125 ml oleju roslinnego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g suszonych owoców /żurawiny, moreli, brzoskwiń, ananasa, winogrona, wisni/
Składniki na lukier:
- 2 białka
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
- Zółtka ubić z cukrem i wanilią na jasną pulchną masę i stopniowo dodać ocet.
- Ubić białka na sztywną pianę i połączyć z ubitą masą.
- Następnie olej, makę z proszkiem i drobno pokrojone owoce.
- Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
- Formę tortową /sugerowana 22 cm/ lub formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C, przez 50 minut.
- Po upieczeniu wystudzić na kratce metalowej.
- Zimny keks obłożyć lukrem i udekorować kandyzowanymi wiśniami i kilkoma migdałami lub wg uznania.
Wykonanie lukru:
- Jajka sparzyć we wrzątku ok. 5 s., następnie oddzielić bialka.
- Dodać cukier i ucierać tak długo, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa.
- Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać.
Smacznego ?