Keks świąteczny
Podobnie jak z kompotem z suszu ten sam problem miałam kiedyś z keksem-totalnie mi nie smakował.
Od kilku ładnych lat przyrządzam go według sprawdzonej, tradycyjnej receptury. Nie szczędzę bakalii, rumu i najlepszego jakościowo masła, używam również świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Ciasto wychodzi boskie! :-)
/ przepis rodzinny, składniki na keksówkę o wymiarach 24 x 10 cm/
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 1 łyżka mąki do posypania bakalii
- 150 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego (domowej roboty, kliknij po przepis)
- 50 g zmielonych migdałów
- 70 ml mleka
- 30 ml ( 2 łyżki) świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- kieliszek rumu
- masła miseczka (250 g) kandyzowanych owoców
- 1/2 szklanki wyłuskanych i posiekanych orzechów włoskich
dekoracja;- płatki migdałów
Uwaga! Ważne, aby składniki do przygotowania ciasta miały jednakową temperaturę.Do miski przesiewam mąkę, dodaję otręby, sól, sodę i proszek do pieczenia- wszystko dokładnie mieszam.W drugiej misce ucieram cukier, cukier waniliowy oraz jajka i masło na gładką konsystencję.Partiami dodaję mączną mieszankę oraz zmielone migdały.Powoli mieszając dodaję kandyzowane owoce oprószone mąką.Na sam koniec wlewam mleko, sok pomarańczowy oraz rum i znów mieszam.Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto.Na sam koniec dekorując je płatkami migdałów.Nastawiam piekarnik na 160 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim mój keks przez około 50- 55 minut. Sprawdzam, czy ciasto jest upieczony za pomocą patyczka.Po upieczeniu dokładnie je studzę.Smacznego!
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________