Keks razowy

Keks razowy

Zdjęcie - Keks razowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Słodkości, słodkości, tym razem w ciut zdrowszej (powiedzmy) formie ;) Keks z mąki razowej, płatkami owsianymi i całą m a s ą bakalii. Pyszny! Upiekłam na rodzinną imprezę urodzinową P. i prawie cały rozdałam 'na wynos' - bo … jeszcze było ciasto mega-czekoladowe - o którym następnym razem =)
Do powtórzenia :)

Zdjęcie - Keks razowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Keks razowy, najlepszy. /przepis Asi z Kwestii Smaku, z niewielkimi modyfikacjami/

Bakalie (przykładowo, możecie dać ulubione) 1 szklanka rodzynek, 1 szklanka suszonej żurawiny, 10 - 15 suszonych śliwek, pokrojonych w kostkę, 1/2 szklanki migdałów w słupkach, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 
50 g drobno posiekanej ciemnej czekolady, 

Do namoczenia bakalii: 2/3 szklanki brandy lub 2/3 szklanki soku pomarańczowego (użyłam soku pomarańczowego), 

Dodatki: 3 łyżki dżemu pomarańczowego (zastąpiłam powidłami śliwkowymi), 2 łyżki miodu (użyłam gryczanego), 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 cukier z prawdziwą wanilią

oraz: 2 szklanki mąki razowej, 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego), 2 płaskie łyżeczki sody, 3 jajka, roztrzepane, 100 g roztopionego masła

Polewa: 100 g białej czekolady, 1/4 szklanki suszonej żurawiny, kilka łyżek mleka, 1 łyżka masła


Najpierw przygotowujemy bakalie - sok pomarańczowy (lub mieszankę z alkoholem jeśli używacie), wlewamy do garnuszka, podgrzewamy. Dodajemy bakalie, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie do garnuszka dodajemy: dżem, miód, przyprawę do piernika, cukier waniliowy oraz czekoladę, starannie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C. Formę keksową (dość dużą), wykładamy papierem do pieczenia.
W dużej misce łączymy suche składniki: mąkę, płatki owsiane, cukier i sodę. Jajka łączymy z roztopionym masłem, dodajemy do garnuszka z bakaliami. Wszystko dodać do miski z suchymi składnikami, mieszamy dokładnie łyżką aż do połączenie się składników.
Gotową masę wykładamy do keksowej formy, pieczemy przez ok 40 - 45 min. Wyjmujemy, studzimy.
Przygotowujemy polewę. W garnuszku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy białą czekoladę, energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy po cieście, posypujemy suszoną żurawiną.

Smacznego!


Zdjęcie - Keks razowy. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów