Keks na oleju

Keks na oleju

Zdjęcie - Keks na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przychodzę z przepisem na pyszny, wilgotny keks wypełniony rodzynkami, morelami, śliwkami i wiśniami. Do ciasta dodałam olej Kujawski 3 ziarna, bo to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia, gotowania i wypieków. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.

Szklana butelka jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.

Składniki na keks na oleju:

  • 4 jaja
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (kopiasta)
  • pokrojone w paski suszone morele, rodzynki, śliwki suszone, wiśnie z syropu, kandyzowane owoce

Zdjęcie - Keks na oleju - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec keks na oleju:

Jaja miksujemy z cukrem, dolewamy olej Kujawski 3 ziarna, wsypujemy mąkę pszenną tortową z proszkiem do pieczenia i mieszamy.

Przygotowane owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do ciasta na keks.

Blaszkę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wylewamy ciasto do keksówki.

Keks na oleju pieczemy przez około 60 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni C z termoobiegiem.

Keks na oleju dekorujemy dowolnie.

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów