Keks na oleju
Przychodzę z przepisem na pyszny, wilgotny keks wypełniony rodzynkami, morelami, śliwkami i wiśniami. Do ciasta dodałam olej Kujawski 3 ziarna, bo to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie nadaje się do smażenia, gotowania i wypieków. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.
Szklana butelka jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET.
Składniki na keks na oleju:
- 4 jaja
- 150 g cukru
- 1/2 szklanki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (kopiasta)
- pokrojone w paski suszone morele, rodzynki, śliwki suszone, wiśnie z syropu, kandyzowane owoce
Jak upiec keks na oleju:
Jaja miksujemy z cukrem, dolewamy olej Kujawski 3 ziarna, wsypujemy mąkę pszenną tortową z proszkiem do pieczenia i mieszamy.
Przygotowane owoce mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do ciasta na keks.
Blaszkę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wylewamy ciasto do keksówki.
Keks na oleju pieczemy przez około 60 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni C z termoobiegiem.
Keks na oleju dekorujemy dowolnie.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 70 min
Stopień trudności: prosty przepis