Keks na białkach

Keks na białkach

Zdjęcie - Keks na białkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiagle miałam jeszcze w zapasie białka i nadeszła pora , żeby je w końcu do czegoś zużyć. Na stronie kuchni tlenowej znalazłam przepis na keks , więc nie zwlekając dłużej , wzięłam się do roboty. Wyszedł smaczny , tym bardziej , że sypnęłam do niego sporo bakalii , ale mógł być trochę mniej słodki. Nie zmniejszyłam od razu ilości cukru , bo w niektórych przepisach daje się go nawet więcej i nie przeszkadza mi to , jednak w tym przypadku uznałam , że ciasto wyszło trochę za słodkie - następnym razem dam nie więcej niż półtorej szklanki ;-)

Zdjęcie - Keks na białkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 8 białek
- 3 szkl. mąki
- 2 szkl. cukru (proponuję dać mniej)
- 25 dag masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- bakalie (im więcej , tym lepiej)
- szczypta soli

Masło rozpuścić , wymieszać z olejem. Białka ubić z solą na sztywno , wsypać cukier i cukier waniliowy , ubijać dalej , aż cukier się rozpuści. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ostudzone masło z olejem , a na koniec obsypane mąką bakalie , wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem dwóch blaszek keksówek i piec ok. 1 godziny w temp. 180 st.C.

Kategorie przepisów