Keks czekoladowy
Keks czekoladowy obok Puddingu czekoladowego, to tradycyjne bożonarodzeniowe ciasto w Wielkiej Brytanii, którego nigdy nie może zabraknąć na Swięta.
Fenomen tego ciasta tkwi w jego smaku, poprzez dodanie jak największej ilości suszonych owoców macerowanych lub gotowanych w brandy lub whisky, połączonych z czekoladą i kawą.
Wysmienite ciasto na Boże Narodzenie, bardzo polecam ?
Składniki:
- 200 g masła
- 180 g brązowego cukru
- 120 g gorzkiej czekolady lub 35 g ciemnego kakao
- 100 ml brandy lub czerwonego wina Marsala
- 125 ml espresso
- 160 g sułtanek
- 160 g koryntek
- 125 g porzeczek suszonych
- 125 g wisni suszonych
- 125 g żurawiny lub sliwek suszonych
- 2 jaja
- 225 g maki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na lukier:
- 1 duże bialko
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
oraz
- srebrne cukrowe groszki
- srebrne cukrowe gwiazdki
Wykonanie:
- Owoce suszone wsypać do garnka dodać masło, cukier, kawałki czekolady lub kakao, kawę oraz brandy lub wino.
- Wymieszać i gotować przez 8 minut na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Odstawić do wystudzenia.
- Jajka ubić dodać przesianą mąkę z cynamonem i ostudzoną mieszaninę.
- Za pomocą szpatułki, ręcznie starannie połączyć wszystkie składniki.
- Formę tortową o wymiarach: 22 cm wyłożyć podwójnym papierem do pieczenia oraz rant formy.
- Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160 st. C, przez 1 godzinę i 40 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu pozostawić w formie przez 10 minut, następnie odwrócone ciasto wystudzić na kratce metalowej.
- Białko z cukrem i sokiem z cytryny utrzeć na błyszczącą pólgęstą masę i obłożyć wierzch i boki keksu, udekorować groszkami cukrowymi lub wg uznania.
Uwaga !
Upieczone, zimne ciasto można przechować do 2 tygodni, szczelnie zamknięte w pojemniku, a później wykonać dekorację.
Smacznego ?
na podstawie przepisu, ze zmianami: cadburykitchen.com