KEKS BANANOWY

KEKS BANANOWY

Zdjęcie - KEKS BANANOWY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lubię ciasta bananowe , lubię też keks - dwa w jednym to już rozpusta ;-) Aromatyczny , wilgotny , a do jego wykonania , w odróżnieniu od tradycyjnego keksu , nie musimy używać miksera - wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Po upieczeniu ciasto najlepiej pozostawić do następnego dnia - ładniej się pokroi i lepiej będzie smakowało.
Przepis na ten keks zapisałam sobie dosyć dawno temu i... nie zaznaczyłam skąd pochodzi , więc jeżeli ktoś go rozpoznaje jako "swój" , to niech się zgłosi :-)

Składniki:
- 4 duże , dojrzałe banany
- 1 jajko
- 1 - 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 szkl. cukru pudru
- 1/3 kostki masła
- bakalie (u mnie ok. 250 g)
- odrobina ekstraktu waniliowego (dodałam od siebie)

Przygotować mieszankę bakalii według własnego gustu. Suszone śliwki i morele pokroić w drobną kostkę, rodzynki namoczyć wcześniej we wrzącej wodzie , a następnie dokładnie odsączyć, orzechy grubo posiekać. Zasada jest taka: im więcej bakalii , tym mniej mąki.
W misce rozgnieść banany - ważne , aby zrobić to tłuczkiem lub widelcem, a nie mikserem. Następnie dodać resztę składników i ucierać do ich połączenia. Na końcu wsypać bakalie i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do formy keksowej (u mnie 12 x 22 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godziny w temp. 180°C.

Kategorie przepisów