Kebab na talerzu
Kebsik na talerzu! Dawno nie jadłam takiego pysznego obiadku.
Zrobiłam coś naprawdę pysznego! Wiecie, że olej Kujawski 3 ziarna świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania? Dziś wykorzystałam go uniwersalnie w całym moim obiedzie!
Olej Kujawski 3 ziarna jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 oraz witaminy E i K. A przede wszystkim jest zdrowy do smażenia. Szklana butelka jest bardziej ekologiczną alternatywą dla tradycyjnych butelek PET. Także warto go mieć w swojej kuchni 💛
Składniki i przygotowanie kebaba na talerzu:
Mięso:
- pierś z kurczaka pokrojona w paski
- 3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- łyżeczka czerwonej papryki słodkiej,
- pół łyżeczki ostrej,
- szczypta soli
Mięso z piersi kurczaka wymieszać z olejem i przyprawami, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć przez kilka minut co chwila mieszając, do miękkości mięsa.
Ziemniaczki pieczone:
- ziemniaki pokrojone na grubsze frytki
- 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- przyprawa do ziemniaków
- papryka słodka
- szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać razem. Ziemniaki ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 190°C przez ok. 40 minut.
Sałatka do kebaba na talerzu:
- mix sałat
- pomidorki koktajlowe
- cebulka czerwona
dressing do sałatki:
- 2 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka octu ryżowego i soku z cytryny
- pół łyżeczki miodu
Wszystkie składniki dressingu wymieszać razem i polać sałatkę.
Sos ziołowy:
- łyżka jogurtu greckiego
- łyżeczka majonezu
- posiekana pietruszka
- starty ząbek czosnku
- szczypta pieprzu i soli
Wszystkie składniki wymieszać razem. Sos ziołowy podać razem z ziemniakami i kebabem.
Liczba porcji: 3
Czas przygotowania:45 min.
Stopień trudności: prosty przepis