Kawowe minibabeczki
Szybki wpis, aczkolwiek babeczki same w sobie trochę zajmujące czas. Są jednak bardzo smaczne, więc warto się pomęczyć. Przepis dołączam do akcji „Kawa… i co dalej”.
Składniki:
- 250 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 30 g mąki pszennej
- 75 g kakao
- szczypta soli
- 75 g tartej czekolady
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki stołowe masła
- 3 łyżki stołowe zimnej, mocnej kawy
- 200 g cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Wymieszać masło z cukrem pudrem, dodać żółtko, wmieszać mąkę, kakao, sól i startą czekoladę. Wymieszać ciasto. Niestety moje było zbyt ścisłe i nie dało się formować przez wyciskanie więc musiałam je nieco rozrzedzić mlekiem. Następnie woreczkiem do dekoracji wycisnąć na blachę 60 krążków. Babeczki przed pieczeniem powinny poleżeć minimum godzinę w lodówce. Piec w temperaturze 17 stopniu C przez około 12 minut.
Do przyrządzenia nadzienia roztopić masło, dodać kawę, cukier puder i cynamon. Masa powinna być dość sztywna. Babeczki należy smarować masą – ułożyć ją na połowie krążków, natomiast drugą połową krążków przykryć babeczki. Udekorować wg uznania – u mnie bita śmietana i pomarańcze.