Kawowe minibabeczki

Kawowe minibabeczki

Zdjęcie - Kawowe minibabeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Szybki wpis, aczkolwiek babeczki same w sobie trochę zajmujące czas. Są jednak bardzo smaczne, więc warto się pomęczyć. Przepis dołączam do akcji „Kawa… i co dalej”.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 30 g mąki pszennej
  • 75 g kakao
  • szczypta soli
  • 75 g tartej czekolady

Składniki na nadzienie:

  • 2 łyżki stołowe masła
  • 3 łyżki stołowe zimnej, mocnej kawy
  • 200 g cukru pudru
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Wymieszać masło z cukrem pudrem, dodać żółtko, wmieszać mąkę, kakao, sól i startą czekoladę. Wymieszać ciasto. Niestety moje było zbyt ścisłe i nie dało się formować przez wyciskanie więc musiałam je nieco rozrzedzić mlekiem. Następnie woreczkiem do dekoracji wycisnąć na blachę 60 krążków. Babeczki przed pieczeniem powinny poleżeć minimum godzinę w lodówce. Piec w temperaturze 17 stopniu C przez około 12 minut.

Do przyrządzenia nadzienia roztopić masło, dodać kawę, cukier puder i cynamon. Masa powinna być dość sztywna. Babeczki należy smarować masą – ułożyć ją na połowie krążków, natomiast drugą połową krążków przykryć babeczki. Udekorować wg uznania – u mnie bita śmietana i pomarańcze.

Zdjęcie - Kawowe minibabeczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów