Kawa. Czekolada. Sernik.
Czekolada i kawa. Te dwa produkty mają niezliczone rzesze zwolenników. Ja sama bardziej gustuję w czekoladzie, ale dobrą kawą też nie pogardzę. To też z wielką przyjemnością prezentuję dziś sernik, który jest połączeniem tych dwóch, niezwykłych składników. Czekolada w wypiekach i deserach jest niezastąpiona. Ale któż wyobraża sobie dobry deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam
Sernik kawowy na czekoladowym spodzie
składniki na spód:
- 250 g czekoladowych ciastek owsianych
- 50 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
składniki na masę serową:
- 600 g twarogu śmietankowego
- 5 jajek
- 150 g brązowego cukru
- 6 łyżek mocnej czarnej kawy
składniki na polewę:
- 150 ml śmietany 18%
- 100 g gorzkiej czekolady
wykonanie: Czekoladę i masła topimy w kąpieli wodnej. Ciasteczka mielimy lub drobno kruszymy. zalewamy je roztopioną czekoladą i masłem. Dokładnie mieszamy. Ciastka wykładamy na dno tortownicy i dokładnie wygładzamy. Jajka ubijamy mikserem aż podwoją swoją objętość. Dodajemy do nich ser i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy kawę i jeszcze raz miksujemy przez chwilę. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciastek. Pieczemy sernik przez 1 godzinę w temperaturze 150°C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 10-15 minut. By przygotować polewę podgrzewamy w kąpieli wodnej śmietanę i czekoladę. Kiedy masa stanie się gładka i aksamitna odstawiamy ją na 5 minut do przestygnięcia. Po tym czasie ostrożnie polewamy sernik. Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy. Sernik chłodzimy w lodówce, najlepiej 12 godzin.
Przepis prezentuję w ramach zabawy "Czekoladowy tydzień", nad którą czuwa Atina z bloga Tak sobie pichcę.