Kawa. Czekolada. Kokos.
W weekend zasypał nas śnieg. Już dawno nie spadło tyle śniegu w jednej chwili. Oglądałam te cudne zimowe obrazki przez okno, szczęśliwa, że akurat nigdzie nie muszę wychodzić. Mimo to czułam, że zamarzam. Kubek z herbata rozgrzewał mi dłonie.A do herbaty było ciasto ze śnieżną posypką, pasujące do panującej aury.
Brownie z kawa i kokosowa posypka
składniki:
- 150 g białego cukru
- 150 g brązowego cukru
- 125 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 220 g gorzkiej czekolady lub czekoladowych groszków
- 40 g ciemnego kakao
- 250 g masła
- 250 ml bardzo mocnej kawy
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
do dekoracji
- 40 g wiórków kokosowych
- 40 g czekolady
wykonanie: W misce mieszamy ze sobą oba cukry, kakao, sól i mąkę. Dodajemy zmieloną czekoladę lub czekoladowe groszki. Mieszamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z dodatkiem kawy. Miksturę dodajemy do mieszanki cukrowej. Na końcu dodajemy jajka oraz wanilię i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki (25cmx25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto należy wystudzić. Wierzch ciasta smarujemy cienko roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.