Katsudon - schabowy po japońsku

Katsudon - schabowy po  japońsku
Może to zbyt duże uproszczenie ale katsudon to rodzaj kotleta schabowego po japońsku. To proste, smaczne danie, które ciężko zepsuć. Idealne na chłodne jesienne dni ale nie tylko, ja je lubię cały rok.

4 miski japońskiego, kleistego ryżu (ugotowanego według instrukcji na opakowaniu)
4 kotlety schabowe - tonkatsu - usmażone tradycyjnie - panierka z bułki tartej, jajko ale z dodatkiem sosu sojowego do smaku...
pokrojone w dwu-centymetrowe paski ale tak by się trzymał w jednym kawałku - ja nie rozkrajam do samego końca
na patelni podgrzałam szklankę bulionu dashi, dodałam 5 łyżek sosu sojowego i 3 łyżki mirin (ale można zastąpić białym, półwytrawnym winem) oraz jedną łyżkę cukru
podgrzać na małym ogniu kilka minut i doprowadziłam do wrzenia
zmniejszyłam ogień
w misce rozbełtałam 4 duże jajka albo 5 małych
do bulionu na patelni dodałam 1 pokrojoną w pióra cebulę - niezbyt drobno
dusiłam całość kilka minut
dodałam kotlety i znów poddusiłam całość kilka minut i znów zagotowałam
na całość wylałam rozbełtane jajka
chwilę podgrzewałam, przykryłam przykrywką i zgasiłam ogień
trzeba odczekać aż jajka się zetną ale nie muszą do końca - mogą pozostać lekko "glutowate"

na koniec przełożyłam po jednym kotlecie z jajkiem i cebulą (trzeba to w miarę równo i sprawiedliwie podzielić) na wierzch ryżuto wszystko
gotowe do podania
pycha

Zdjęcie - Katsudon - schabowy po  japońsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDanie z gatunku niezbyt wyględnych ale za to pyszne, proste i pożywne. Pierwszy raz jadłam je w barze szybkiej obsługi w Kioto, barze dla turystów ale japońskich. Było słonecznie ale przenikliwie zimno i po kilku godzinach chodzenia i zwiedzania tego niesamowitego, pięknego miasta potrzebna nam była porządna rozgrzewka. Okazało się, że katsudon nadaje się do tego idealnie. Ciepły ryż, słodkawo-słony sos, cebula, schabowy i jajko. Czego można chcieć więcej?

Kategorie przepisów