Kaszanka z cebulką
Niezbyt smakowicie wygląda, ale za to jak smakuje! :) Koniecznie z cebulą, czasami posypana tartym, żółtym serem i polana ketchupem... Kolejny smak dzieciństwa :) Nie spotkałam się z tą potrawą poza Polską...
Kaszanka z cebulką
Ilość zależy od Was.
- kaszanka (u mnie zwykle 0,5 kg)
- cebula (u mnie zwykle 2-3 sztuki)
- olej lub smalec do smażenia (ok. 2 łyżek)
- sól, pieprz (jeśli ktoś lubi mocno doprawione, bo można nie doprawiać w ogóle)
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Szklimy ją na oleju lub smalcu. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w plastry kaszankę i przykrywamy przykrywką. Dusimy jakieś 10 minut, po czym odkrywamy i smażymy bez przykrycia kolejne 10 minut, przewracając kaszankę co jakiś czas (zacznie się rozwalać, trzeba przewracać łopatką, lub po prostu wymieszać z cebulą na "papkę").
Można przed podaniem posypać żółtym serem ilub polać ketchupem.
Przepis dodaję do corocznej akcji Gotujemy po polsku! organizowanej pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl