Kasza jaglana z warzywami, miętą, kminem z olejem rzepakowym
Trwa kampania edukacyjno promocyjna "olej rzepakowy skarbem Europy". Organizatorem jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju.
Olej rzepakowy to bogate źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych: omega -6 i omega-3. Stanowią one 30% składu oleju. Stosunek obu kwasów wynosi 2:1 i z punktu widzenia żywieniowego jest idealny. Zawiera witaminy E i K praz prowitaminę A.
Przygotowałam pyszną kaszę jaglaną do lunchboxu w stylu arabskim dodatkiem oleju rzepakowego.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
3/4 łyżeczki kminu rzymskiego
żółta papryka
biała cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
cytryna ( kiszona byłaby idealna)
po 1 łyżce siekanej natki pietruszki i listków mięty
pieprz
Przygotowanie:
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej i smażymy kmin, następnie dodajemy paprykę i cebulę. Jeśli macie kiszoną cytrynę to teraz można ją dodać ok. 1/4 szt. drobno posiekanej. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy kaszę i mieszamy. Na koniec dodajemy natkę z miętą.
Można skropić sokiem z cytryny.