Kasza jaglana na mleku migdałowym z pieczonymi jabłkami

Kasza jaglana na mleku migdałowym z pieczonymi jabłkami
Zdjęcie - Kasza jaglana na mleku migdałowym z pieczonymi jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kasza jaglana na mleku migdałowym z pieczonymi jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kasza jaglana na mleku migdałowym z pieczonymi jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kasza jaglana na mleku migdałowym z pieczonymi jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kasza jaglana na mleku migdałowym z pieczonymi jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 ml mleka migdałowego
  • 200 g kaszy jaglanej
  • 50 g płatków migdałów
  • 30 ml oleju Kujawskiego z ostropestu tłoczonego na zimno
  • 30 ml miodu
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • cukier do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie

Kaszę płuczemy pod gorącą wodą, a następnie zalewamy mlekiem migdałowym. Doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy 1 szczyptę soli oraz migdały i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości około 10 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Jabłka polewamy miodem i oprószamy cynamonem. Pieczemy około 10 minut.

Jaglankę doprawiamy opcjonalnie cukrem do smaku i przekładamy do miseczek.

Na kaszy układamy pieczone jabłka. Polewamy sosem z dna naczynia, w którym piekły się jabłka oraz łyżką oleju z ostropestu.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów