KARPATKA
Kremowo-budyniowo.Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem.Rozpusta na całego.Za każdym razem ciasto wychodzi inne.Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-)
Składniki:
CIASTO:
- szklanka wody
- 125g margaryny
- szklanka mąki
- 5 sztuk jaj
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 litra mleka
- 200g masła/margaryny
- budyń waniliowy/śmietankowy
- 2 żółtka
- szklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej)
Zacznijmy od ciasta.
W garnku zagotowałam wodę do której dodałam masło.
Do wrzącej wody dodałam mąkę,dokładnie ucierałam i gotowałamokoło 1 minuty.
Mieszałam aż zrobiła się kleista masa.Odstawiłam ją do ostygnięcia.
Do zimnej masy wbiłam jajka.
Dodałam proszek do pieczenia i dokładnie zmiksowałam.
Wyłożyłam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25cm/35cm.Można podzielić je na dwie części i przełożyć do dwóch mniejszych form.
Piekłam 30 minut w temperaturze 220 stopni.Następnie zmniejszyłam ją do 170 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut.Ciasto studziłam przy zamkniętym piekarniku.
W czasie gdy ciasto stygło zajęłam się kremem.
Do połowy mleka wsypałam budyń i rozmieszałam.
Resztę mleka zagotowałam i wlałam rozmieszany budyń.
Chwilę gotowałam cały czas mieszając.
Wystudziłam.Dodałam żółtka i stopniowo miękkie masło.Zmiksowałam.
Ciasto przekroiłam na dwie części.Na jedną z nich nałożyłam krem,a drugą częścią przykryłam.
Wstawiłam karpatkę do lodówki.Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.Pycha! Smacznego!