Karp wigilijny

Karp wigilijny

Zdjęcie - Karp wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami......smażony na maśle – tradycyjny, w kawałkach, w chrupiącej panierce 🐟✨jako nieodłączny element wigilijnego stołu.

Ryba smażona na maśle, w prostej panierce, podana w kawałkach – klasyczny, aromatyczny i dobrze znany smak świąt. Ten przepis jest prosty, sprawdzony i ponadczasowy, a odpowiednie przygotowanie sprawia, że ryba jest delikatna i soczysta.

Zdjęcie - Karp wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiW podobny sposób można przygotować inny rodzaj ryby........
TO:

  • klasyczne danie wigilijne
  • karp w kawałkach, smażony na maśle
  • chrupiąca panierka i soczyste wnętrze
  • prosty, tradycyjny smak
  • idealny na ciepło, zaraz po usmażeniu
  • pyszny na zimno

Składniki na karpia wigilijnego:

(4 porcje)

  • 1 świeży karp (ok. 1,2–1,5 kg), wypatroszony
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • mąka pszenna do panierowania-można pominąć
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło klarowane lub masło + odrobina oleju

 

Jak przygotować karpia wigilijnego?

1. Przygotuj karpia

Rybę dokładnie opłucz, osusz i pokrój na dzwonka lub mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem, skrop delikatnie sokiem z cytryny. Odstaw na 20–30 minut.

2. Przygotuj panierkę

Przygotuj trzy miski: z mąką, roztrzepanymi jajkami oraz bułką tartą.

3. Panieruj rybę

Kawałki karpia obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Delikatnie dociskaj panierkę.

4. Smaż na maśle

Na patelni rozgrzej masło klarowane (lub masło z dodatkiem oleju). Smaż karpia na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż panierka będzie złocista i chrupiąca.

5. Odsącz i podawaj

Usmażone kawałki odkładaj na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu, na ciepło.

Inne propozycje podania karpia

  • z plasterkiem cytryny i natką pietruszki
  • z domowym sosem tatarskim
  • z kapustą z grochem lub kapustą z grzybami
  • z ziemniakami z masłem i koperkiem
  • na zimno – jako przekąska świąteczna

Aby karp nie chłonął tłuszczu, smaż go na dobrze rozgrzanym maśle i nie przewracaj zbyt często. Najlepszy jest podany od razu po usmażeniu.

Zdjęcie - Karp wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karp wigilijny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów