Karnawałowe pierożki z czekoladą

Karnawałowe pierożki z czekoladą

Zdjęcie - Karnawałowe pierożki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kruchutkie, delikatne i wypełnione kremem czekoladowym niewielkie trójkatne smażone pierożki, to moja kolejna propozycja na tłusty czwartek

Zdjęcie - Karnawałowe pierożki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
Zdjęcie - Karnawałowe pierożki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 100 ml białego wina
  • szczypta soli
  • krem czekoladowy / typu nutella/ na nadzienie
  • cukier puder do posypania
  • olej do głębokiego smażenia


Wykonanie: -Przesianą mąkę połączyć z miękkim masłem, jajkiem wymieszanym z cukrem, dodać wino, wanilię i szczyptę soli. -Składniki połączyć i wyrobić gładkie , jednolite ciasto. -Uformować kulę, owinąć w folię i umieścić na ok.30 minut w lodówce. -Ciasto podzielić na połowę , cienko rozwałkować /ok.3 mm/. -Na jednej części rozwałkowanego ciasta nałożyć w odstępach krem czekoladowy. -Przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć i wykroić radełkiem trójkąciki w taki sposób by nadzienie znajdowało się w środkowej części. -Skleić dokładnie brzegi i smażyć partiami w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. -Usmażone trójkąciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
-Przełożyć na półmisek i posypać obficie cukrem pudrem. Zdjęcie - Karnawałowe pierożki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Karnawałowe pierożki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Karnawałowe pierożki z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów