Karnawałowe pierożki z czekoladą
Kruchutkie, delikatne i wypełnione kremem czekoladowym niewielkie trójkatne smażone pierożki, to moja kolejna propozycja na tłusty czwartek
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 100 ml białego wina
- szczypta soli
- krem czekoladowy / typu nutella/ na nadzienie
- cukier puder do posypania
- olej do głębokiego smażenia
Wykonanie: -Przesianą mąkę połączyć z miękkim masłem, jajkiem wymieszanym z cukrem, dodać wino, wanilię i szczyptę soli. -Składniki połączyć i wyrobić gładkie , jednolite ciasto. -Uformować kulę, owinąć w folię i umieścić na ok.30 minut w lodówce. -Ciasto podzielić na połowę , cienko rozwałkować /ok.3 mm/. -Na jednej części rozwałkowanego ciasta nałożyć w odstępach krem czekoladowy. -Przykryć drugą częścią ciasta, docisnąć i wykroić radełkiem trójkąciki w taki sposób by nadzienie znajdowało się w środkowej części. -Skleić dokładnie brzegi i smażyć partiami w gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. -Usmażone trójkąciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
-Przełożyć na półmisek i posypać obficie cukrem pudrem.