Karmelki toffi jak Daim...

Karmelki toffi jak Daim...

Zdjęcie - Karmelki toffi jak Daim...   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prawdziwa nazwa to karmelki kawowe, ale u mnie są bez kawy i smakują podobnie jak Daim, kruche i czekoladowe, ale czekolada musi być dobrej jakości mleczna czy gorzka w zależności jaka lubicie u mnie to mleczna Pycha

Tu i Tu

  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka melasy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 - 300 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

 

Wszystkie składniki poza czekolada włożyć do garnuszka z grubym dnem, podgrzewać do zagotowania. W garnku umieścić termometr cukierniczy i gotować aż będzie wskazywał 275 ºF.

Masa będzie bardzo gęsta ale gotować jeszcze cały czas mieszając aż osiągnie temperaturę 315ºF.Zdjąć z ognia i mieszać kilka minut aż mikstura będzie gładka i miała jednolitą konsystencje. 

Masę tą wylać na przygotowana wcześniej mate lub pergamin, przy pomocy szpatułki rozwałkować całość na grubość ok 3mm - robiąc to bardzo szybko gdyż szybko zastyga. 

Używając rodełka delikatnie pocić zastygniętą masę, ale gdy będzie jeszcze ciepła - bo później nie da rady. Gdy całkiem zastygnie i będzie zimna połamać na kawałki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i maczać karmelki przy pomocy widelca i odkładać na papier do pieczenia lub folię aluminiową do zastygnięcia. Po zastygnięciu udekorować czekoladą. 

Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Karmelki toffi jak Daim...   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Karmelki toffi jak Daim...   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów