Karmelizowane rzodkiewki

Karmelizowane rzodkiewki

Zdjęcie - Karmelizowane rzodkiewki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rzodkiewka najpierw gotowana potem karmelizowana w słodko-kwaśnym sosie - jest pozbawiona ostrości a staje się bardzo delikatna. Świetnie pasuje do niej  jajko sadzone :-) Polecam. 

oryginał
  • 2 pęczek rzodkiewek 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 duża łyżka masła 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1/2 limonki 
  • garść płatków migdałów 

W garnku wstawić wodę - posolić. Rzodkiewki pozbawić liści i ogonków, umyć i wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 15 minut aż lekko zmiękną - odcedzić. Na patelni rozpuścić masło dodać miód i rzodkiewki chwilę karmelizować następnie dodać sok wyciśnięty z połowy limonki - wymieszać. Rzodkiewki wyłożyć na talerz i polać sosem. Posypać migdałami - można je wcześniej uprażyć na suchej patelni. 

Smacznego

Wydrukuj przepis 

 

 

Kategorie przepisów