Karmelizowane rzodkiewki
Rzodkiewka najpierw gotowana potem karmelizowana w słodko-kwaśnym sosie - jest pozbawiona ostrości a staje się bardzo delikatna. Świetnie pasuje do niej jajko sadzone :-) Polecam.
oryginał- 2 pęczek rzodkiewek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1/2 limonki
- garść płatków migdałów
W garnku wstawić wodę - posolić. Rzodkiewki pozbawić liści i ogonków, umyć i wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 15 minut aż lekko zmiękną - odcedzić. Na patelni rozpuścić masło dodać miód i rzodkiewki chwilę karmelizować następnie dodać sok wyciśnięty z połowy limonki - wymieszać. Rzodkiewki wyłożyć na talerz i polać sosem. Posypać migdałami - można je wcześniej uprażyć na suchej patelni.
Smacznego
Wydrukuj przepis