Karmelizowane figi z mascarpone
Mogę o sobie śmiało powiedzieć, że jestem wielbicielką fig - w każdej postaci, i na świeżo, i w stanie ususzonym. Z Chorwacji przywiozłam torebkę fig, zerwanych prosto z drzewa, i oto całkiem ciekawy sposób na ich wykorzystanie na deser. Jakość zdjęcia niska, ale niestety ciągle jestem skazana na komórkę :(
Składniki:
świeże zielone figi
brązowy cukier
100 g serka mascarpone
łyżka cukru pudru
łyżka rumu
Figi umyj i natnij na krzyż. Delikatnie rozchyl miejsca nacięcia i wsyp do każdej figi około łyżeczki brązowego cukru. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i włóż figi do pieca na około 7-10 minut, aż cukier się skarmelizuje.
W międzyczasie zmiksuj serek mascarpone z cukrem pudrem i rumem. Podawaj figi na ciepło, z dodatkiem serka. Pyszności!