Karkówka z rabarbarowym chutney

Karkówka z rabarbarowym chutney
Zdjęcie - Karkówka z rabarbarowym chutney - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Boczek, rabarbar i dowolny alkohol to składniki na bazie których powstał przepis na to danie. Pomysł oczywiście zrodzony na forum wspólnego gotowania, gdzie rodzą się same wspaniałe idee. Do dania z boczkiem nie trzeba mnie długo przekonywać. Tym sposobem na niedzielny obiad trafiła się grillowana, marynowana wcześniej w brandy, karkówka z boczkiem i rabarbarowo-żurawinowym chutney. Chutney wbrew wszelkim obawom okazało się być świetnym dodatkiem do wieprzowiny i bardzo przyjemnie skomponowało się z boczkiem. Przygotowanie tego obiadu jest w zasadzie błyskawiczne i nie wymaga dużego kunsztu kulinarnego. Do akcji dołączyła również Mirabelka oraz Dobromiła, której wersja ukaże się nieco później dzisiaj.


Chutney
  • 4 laski rabarbaru
  • pół szklanki żurawiny suszonej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
Marynata
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki brandy
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki mieszanki ziół do grilla
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
Mięso
  • 2 plastry karkówki
  • 6 plastrów boczku wędzonego

Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do miksera i miksujemy. Mięso lekko rozbijamy, przekładamy do marynaty i odkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.


Przygotowujemy chutney. Rabarbar siekamy na małe kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną cebulę i resztę składników. Mieszmy dokładnie i wrzucamy na patelnię. Smażymy cały czas mieszając około 7-8 minut.


Bezpośrednio przed grillowaniem plastry boczku rozkładamy na blacie, kładziemy na nich mięso wyjęte z marynaty i zawijamy. Wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową i smażymy z obu stron około 10 minut. Jeśli zaczyna się za bardzo przypalać podlewamy olejem.


Podajemy z chutney rabarbarowym oraz innymi dodatkami jak młode ziemniaczki.


Zdjęcie - Karkówka z rabarbarowym chutney - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów