Karkówka z rabarbarowym chutney

Zdjęcie - Karkówka z rabarbarowym chutney - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Boczek, rabarbar i dowolny alkohol to składniki na bazie których powstał przepis na to danie. Pomysł oczywiście zrodzony na forum wspólnego gotowania, gdzie rodzą się same wspaniałe idee. Do dania z boczkiem nie trzeba mnie długo przekonywać. Tym sposobem na niedzielny obiad trafiła się grillowana, marynowana wcześniej w brandy, karkówka z boczkiem i rabarbarowo-żurawinowym chutney. Chutney wbrew wszelkim obawom okazało się być świetnym dodatkiem do wieprzowiny i bardzo przyjemnie skomponowało się z boczkiem. Przygotowanie tego obiadu jest w zasadzie błyskawiczne i nie wymaga dużego kunsztu kulinarnego. Do akcji dołączyła również Mirabelka oraz Dobromiła, której wersja ukaże się nieco później dzisiaj.


Chutney
  • 4 laski rabarbaru
  • pół szklanki żurawiny suszonej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
Marynata
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki brandy
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżki mieszanki ziół do grilla
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
Mięso
  • 2 plastry karkówki
  • 6 plastrów boczku wędzonego

Wszystkie składniki marynaty wrzucamy do miksera i miksujemy. Mięso lekko rozbijamy, przekładamy do marynaty i odkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.


Przygotowujemy chutney. Rabarbar siekamy na małe kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną cebulę i resztę składników. Mieszmy dokładnie i wrzucamy na patelnię. Smażymy cały czas mieszając około 7-8 minut.


Bezpośrednio przed grillowaniem plastry boczku rozkładamy na blacie, kładziemy na nich mięso wyjęte z marynaty i zawijamy. Wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową i smażymy z obu stron około 10 minut. Jeśli zaczyna się za bardzo przypalać podlewamy olejem.


Podajemy z chutney rabarbarowym oraz innymi dodatkami jak młode ziemniaczki.


Zdjęcie - Karkówka z rabarbarowym chutney - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Boczek + rabarbar + alkohol = ?
2

Boczek + rabarbar + alkohol =…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Mielone paprykowe
2

Mielone paprykowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
1

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Pieczone kawałki kurczaka w sosie teriyaki
3

Pieczone kawałki kurczaka w so…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
2

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Serowe piersi kurczaka – pieczone
3

Serowe piersi kurczaka – piecz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Owocowa zapiekanka z rabarbarem – cobbler
3

Owocowa zapiekanka z rabarbare…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kompot z czereśni i rabarbaru
1

Kompot z czereśni i rabarbaru

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Eton mess z pieczonym rabarbarem
1

Eton mess z pieczonym rabarbar…

food² food²
Food Square

Kotlety wieprzowe z rabarbarem

Kotlety wieprzowe z rabarbarem…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena