Karkówka po cygańsku
Jeśli szukacie pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad to proponuję zrobić karkówkę po cygańsku. Wiem, że na tą chwilę karkówka kojarzy się przede wszystkim z grillem, ale jak nie ma możliwości odpalenia rusztu to w piekarniku możemy zrobić równie pyszną, a może i nawet smaczniejszą wersję tego mięsa. Mi zasmakowała bardzo, ponieważ po upieczeniu jest delikatna, mięciutka, aż rozpływa się w ustach, no i oczywiście warzywny sos robi w tym daniu świetną robotę, dodaje karkówce mega aromatu. Spróbujcie, naprawdę warto ;)
Składniki na ok. 4-6 porcji: (Inspiracja: "Kulinarna zakładka")
Mięso i warzywa:
- ok. 1 kg karkówki
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- 2 białe cebule
- 2 czerwone cebule
- 500 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 1 szklanka wody
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki sosu BBQ (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz
Mięso umyć, dokładnie osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster z obu stron oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z obu stron przez kilka minut. Usmażone mięso ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia.
Cebulę obrać, pokroić w grube plastry lub ćwiartki i ułożyć na mięsie. Pieczarki pokroić w grube plastry i ułożyć na cebuli. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paski i wyłożyć na pieczarki. Wierzch oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w miseczce i zalać nim mięso oraz warzywa. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 1,5 godziny. Podawać na ciepło z ziemniakami/ryżem/kaszą.