Karkówka na dziko
potrzebujemy:
1,5 kg karkowki
3 cebule
Karkowke pokroic w plastry lub male kawalki wedlug uznania i na noc natrzec czosnkiem. Nastepnego dnia, sciagamy czosnek z miesa i obsmazamy je na oleju. Zrumienione mieso przekladamy do naczynia zaroodpornego i obkladamy 3 cebulami pokrojonymi w piorka.
Nastepnie calosc zalewamy sosem.
skladniki na sos:
500g ketchupu pikantnego
2 szklanki goracej wody
2 kostki rosolowe
0.5 lyzeczki pieprzu
0.5 lyzeczki slodkiej papryki
0.5 lyzeczki ostrej papryki
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka musztardy sarebskiej
wszystko razem mieszamy, ja troche podgrzalam zeby sie kostki rosolowe rozpuscily
Sosem zalewamy miesko i pieczemy w piekarniku 180°C przez 2.30 min
ja podawalam to z ryzem, pychota, miesko az sie rozplywa w ustach
smacznego