Kardamonowe pączki na mleczku kokosowym

Kardamonowe pączki na mleczku kokosowym
Zdjęcie - Kardamonowe pączki na mleczku kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kardamonowe pączki na mleczku kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kardamonowe pączki na mleczku kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kardamonowe pączki na mleczku kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kardamonowe pączki na mleczku kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 l oleju Oliwier z pierwszego tłoczenia
  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 125 ml wody
  • 70 g cukru pudru do oprószenia
  • 50 g cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 1 jajko
  • ¾ łyżeczki mielonego kardamonu
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, jajko, mleczko kokosowe, ciepłą wodę, kardamon i cukier. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. 


Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 45 minut.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje i formujemy kuleczki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy pączki na oprószonej mąką stolnicy na 15 minut do napuszenia.


W tym czasie rozgrzewamy olej do temp. około 170ºC.


Smażymy pączki partiami na złoty kolor.


Osączamy z nadmiaru tłuszczu, a następnie oprószamy cukrem pudrem.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów