Kapusta z grzybami
przepis:
Przepis na podstawie książki Marii Lemnis i Henryka Vitry " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole".
1 kg kapusty kiszonej
ok. 5-10 dag grzybów suszonych
cebula
olej
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek
Grzyby opłukać, zalać wodą i zostawić na noc, aby się namoczyły.
Następnego dnia odlać wodę z grzybów, zalać je nową i gotować do miękkości.
Grzyby dodać do kapusty, podlać wywarem grzybowym , dodać przyprawy.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i dodać kiedy kapusta będzie już miękka. Chwilę jeszcze razem poddusić. Doprawić do smaku solą.
Kapustę można zagęścić jasną zasmażką z 2 łyżek masła i 1 łyżki mąki.
Ja tego nie robię :)