Kapusta z grochem


Nasi przodkowie przypisywali potrawom podawanym na kolację wigilijną szczególne, symboliczne, niemalże magiczne właściwości. Dawne obrzędy ludowe zanikają, ale tradycyjne wigilijne potrawy przetrwały setki lat. Nie zawsze rozumiemy ich symboliczne znaczenie, ale to nie przypadek, że właśnie w wigilię pojawiają się na naszych stołach. Uważano, że miód dodaje sił, mak zapewnia dobry sen i urodzaj, orzechy potęgują mądrość, a potrawy z grochu i kapusty były symbolem siły i zdrowia i miały zapewnić dostatek i pomyślność. Na stołach tego wieczoru znajdowały się wszystkie płody pól i lasów, a każdy ze składników miał nie tylko pysznie smakować, ale także przywoływać zdrowie i dobrobyt dla domowników spożywających wigilijne potrawy.
Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
600 g grochu
2 duże cebule
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
2-3 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc aby napęczniał. Na drugi dzień odlewamy wodę w której się moczył, przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą, tak aby jej poziom był 2 cm wyższy niż poziom grochu. Gotujemy na niewielkim ogniu (bez przykrycia) przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Miękki groch zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w wodzie w której się gotował.


Kapustę przepłukujemy zimną wodą, mocno odciskamy i siekamy. Przekładamy ją do dużego garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie, jeśli woda odparuje dolewamy jeszcze 1 szklankę i dusimy kolejne 30 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy groch, majeranek i zeszkloną na oleju i maśle cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.


Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Papryka faszerowana kaszą orkiszową i tuńczykiem

Papryka faszerowana kaszą orki…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto pijak

Ciasto pijak

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Marchewkowe bułeczki

Marchewkowe bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jesienny chleb. Październikowa piekarnia

Jesienny chleb. Październikowa…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułki dyniowe

Bułki dyniowe

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Pieczona perliczka w pomarańczach i glazurze miodowej

Pieczona perliczka w pomarańcz…

Dzi Dzi
karmelowy

Przepisy z tych kategorii

Kawa z whisky. Sernik

Kawa z whisky. Sernik

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pyszna wiejska kiełbasa

Pyszna wiejska kiełbasa

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Cynamonowe naleśniki  z dżemem śliwkowo-dyniowo-jabłkowym

Cynamonowe naleśniki z dżemem…

figmara figmara
figowe smaki

Słodko-słony sernik z sera Roquefort i miodu z orzechami włoskimi i gruszką

Słodko-słony sernik z sera Roq…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Paj jabłkowy

Paj jabłkowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ziemniaki zapiekane  z gorgonzolą

Ziemniaki zapiekane z gorgonz…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com