Kapusta z grochem


Nasi przodkowie przypisywali potrawom podawanym na kolację wigilijną szczególne, symboliczne, niemalże magiczne właściwości. Dawne obrzędy ludowe zanikają, ale tradycyjne wigilijne potrawy przetrwały setki lat. Nie zawsze rozumiemy ich symboliczne znaczenie, ale to nie przypadek, że właśnie w wigilię pojawiają się na naszych stołach. Uważano, że miód dodaje sił, mak zapewnia dobry sen i urodzaj, orzechy potęgują mądrość, a potrawy z grochu i kapusty były symbolem siły i zdrowia i miały zapewnić dostatek i pomyślność. Na stołach tego wieczoru znajdowały się wszystkie płody pól i lasów, a każdy ze składników miał nie tylko pysznie smakować, ale także przywoływać zdrowie i dobrobyt dla domowników spożywających wigilijne potrawy.
Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
600 g grochu
2 duże cebule
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
2-3 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc aby napęczniał. Na drugi dzień odlewamy wodę w której się moczył, przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą, tak aby jej poziom był 2 cm wyższy niż poziom grochu. Gotujemy na niewielkim ogniu (bez przykrycia) przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Miękki groch zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w wodzie w której się gotował.


Kapustę przepłukujemy zimną wodą, mocno odciskamy i siekamy. Przekładamy ją do dużego garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie, jeśli woda odparuje dolewamy jeszcze 1 szklankę i dusimy kolejne 30 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy groch, majeranek i zeszkloną na oleju i maśle cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.


Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Co zamiast uszek do Wigilijnego barszczu? Kulebiaczki drożdżowe z pieczarką

Co zamiast uszek do Wigilijneg…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Wigilijny karp – najlepszy!
1

Wigilijny karp – najlepszy!

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka ziemniaczana ze śledziem

Sałatka ziemniaczana ze śledzi…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Barszcz wigilijny ze świeżych buraków
1

Barszcz wigilijny ze świeżych…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Śledzie z burakami, słonecznikiem i selerem naciowym
1

Śledzie z burakami, słonecznik…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Śledzie Orient Express
1

Śledzie Orient Express

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Leszcz ze śliwką w zalewie warzywnej

Leszcz ze śliwką w zalewie war…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ryż z brokułami

Ryż z brokułami

figmara figmara
figowe smaki

Pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana

Pokusa janssona - szwedzka zap…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Gofry pizzowe z kurczakiem, serem i kukurydzą

Gofry pizzowe z kurczakiem, se…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Łosoś z cebulą
1

Łosoś z cebulą

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z czerwonych pomarańczy z Sycylii
1

Sałatka z czerwonych pomarańcz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj