Kapusta z grochem


Nasi przodkowie przypisywali potrawom podawanym na kolację wigilijną szczególne, symboliczne, niemalże magiczne właściwości. Dawne obrzędy ludowe zanikają, ale tradycyjne wigilijne potrawy przetrwały setki lat. Nie zawsze rozumiemy ich symboliczne znaczenie, ale to nie przypadek, że właśnie w wigilię pojawiają się na naszych stołach. Uważano, że miód dodaje sił, mak zapewnia dobry sen i urodzaj, orzechy potęgują mądrość, a potrawy z grochu i kapusty były symbolem siły i zdrowia i miały zapewnić dostatek i pomyślność. Na stołach tego wieczoru znajdowały się wszystkie płody pól i lasów, a każdy ze składników miał nie tylko pysznie smakować, ale także przywoływać zdrowie i dobrobyt dla domowników spożywających wigilijne potrawy.
Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
600 g grochu
2 duże cebule
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
2-3 łyżki oleju
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
sól
pieprz
Przygotowanie:
Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc aby napęczniał. Na drugi dzień odlewamy wodę w której się moczył, przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy wodą, tak aby jej poziom był 2 cm wyższy niż poziom grochu. Gotujemy na niewielkim ogniu (bez przykrycia) przez około 30 minut, od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Miękki groch zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w wodzie w której się gotował.


Kapustę przepłukujemy zimną wodą, mocno odciskamy i siekamy. Przekładamy ją do dużego garnka, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie, jeśli woda odparuje dolewamy jeszcze 1 szklankę i dusimy kolejne 30 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy groch, majeranek i zeszkloną na oleju i maśle cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.


Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kapusta z grochem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Purée z kalafiora i ziemniaków. Z cyklu – ulubione dania

Purée z kalafiora i ziemniaków…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Wegańskie lody matcha, czyli lody pistacjowe bez pistacji

Wegańskie lody matcha, czyli l…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Młoda marchew i koper włoski duszone ze skórką pomarańczową i miodem

Młoda marchew i koper włoski d…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tofurnik na zimno z galaretką truskawkową w słoiku

Tofurnik na zimno z galaretką…

food² food²
Food Square

Szparagi Danielle Borst

Szparagi Danielle Borst

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Przepisy z tych kategorii

Dorsz zapiekany z warzywami

Dorsz zapiekany z warzywami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Młoda marchew i koper włoski duszone ze skórką pomarańczową i miodem

Młoda marchew i koper włoski d…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Polędwiczki wieprzowe z warzywami z woka

Polędwiczki wieprzowe z warzyw…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Szparagi Danielle Borst

Szparagi Danielle Borst

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Udka pieczone po amerykańsku
1

Udka pieczone po amerykańsku

Patrycja Patrycja
Simply Food