Kapusta kiszona zasmażana
To pierwszy wpis w nowej kategorii - kuchnia wielkopolska.
Pomimo, że Wielkopolanką jestem z wyboru, a nie z urodzenia, tutejsza kuchnia odpowiada mi, a jednym z moich ulubionych dodatków jest zasmażana kapusta.
Pasuje do mięsnych sosów i klusek ziemniaczanych (zwanych tu szagówkami).
Składniki:
50 dag kapusty kiszonej
2 spore cebule
listek laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka miodu (lub cukru)
łyżeczka soli
pieprz
oliwa z oliwek (lub smalec)
Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukaj ją w wodzie i odciśnij. Ja wolę kwaśną, więc zazwyczaj wrzucam kapustę bez płukania. Dodaj miód, sól, listek laurowy i ziele angielskie, oraz jedną drobno posiekaną cebulę. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.
Drugą cebulę posiekaj i podsmaż na złoto. Kapustę odsącz i dorzuć do podsmażonej cebuli, dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw pieprzem. Podawaj na ciepło.