Kapusta kiszona zasmażana

To pierwszy wpis w nowej kategorii - kuchnia wielkopolska.

Pomimo, że Wielkopolanką jestem z wyboru, a nie z urodzenia, tutejsza kuchnia odpowiada mi, a jednym z moich ulubionych dodatków jest zasmażana kapusta.

Pasuje do mięsnych sosów i klusek ziemniaczanych (zwanych tu szagówkami).

Składniki:

50 dag kapusty kiszonej

2 spore cebule

listek laurowy

5 ziaren ziela angielskiego

łyżeczka miodu (lub cukru)

łyżeczka soli

pieprz

oliwa z oliwek (lub smalec)

Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna, wypłukaj ją w wodzie i odciśnij. Ja wolę kwaśną, więc zazwyczaj wrzucam kapustę bez płukania. Dodaj miód, sól, listek laurowy i ziele angielskie, oraz jedną drobno posiekaną cebulę. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości.

Drugą cebulę posiekaj i podsmaż na złoto. Kapustę odsącz i dorzuć do podsmażonej cebuli, dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę. Dopraw pieprzem. Podawaj na ciepło.

Zdjęcie - Kapusta kiszona zasmażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą

Wegetariański gulasz grzybowy…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Kasza gryczana z porem i brukselką

Kasza gryczana z porem i bruks…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta z fasoli (tzw.

Pasta z fasoli (tzw. "wegański…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pasztet z grochu z pieczarkami

Pasztet z grochu z pieczarkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sałatka z pieczonego kalafiora i czarnej soczewicy

Sałatka z pieczonego kalafiora…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

Placuszki migdałowe z nasionami chia
1

Placuszki migdałowe z nasionam…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Ziemniaki pieczone w soli

Ziemniaki pieczone w soli

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezmięsny pasztet grzybowy

Bezmięsny pasztet grzybowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pierogi a’la ruskie z dynią

Pierogi a’la ruskie z dynią

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bakłażany karmelizowane w sosie miso. Sezonowo od A do M

Bakłażany karmelizowane w sosi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Wegańska gorąca czekolada

Wegańska gorąca czekolada

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pasztet z czerwonej i czarnej soczewicy ze słonecznikiem

Pasztet z czerwonej i czarnej…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj