Kapusta kiszona na zimę

Kapusta kiszona na zimę

Zdjęcie - Kapusta kiszona na zimę   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowa kapusta kiszona na zimę idealna do surówek, zup czy innych potraw ma niezwykły smak taki delikatny jest dużo lepsza niż kupna. Polecam :-)

Na ok 5 słoików po 500 ml

  • 2 duże główki białej kapusty
  • 500 g marchwi 
  • 7 g soli morskiej 
  • 10 g nasion kopru włoskiego 
  • 1 łyżeczka kminku

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, następnie poszatkować ją - przyprawić. Zetrzeć marchew i wymieszać z kapustą całość lekko pognieść by puściło trochę soku. Następnie układać w glinianym garnku ubijając ją. Przykryć talerzykiem i obciążyć kamieniem.

Codziennie kapustę przebijać tzw odgazowywać, na wierzchu pojawi się biała piana którą należy zebrać. Gdy kapusta będzie już ukiszona przełożyć do słoików -  ubić i zalać sokiem. Postawić w chłodnym miejscu najlepiej w piwnicy.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Kapusta kiszona na zimę   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów