Kapusta kiszona na zimę
Domowa kapusta kiszona na zimę idealna do surówek, zup czy innych potraw ma niezwykły smak taki delikatny jest dużo lepsza niż kupna. Polecam :-)
Na ok 5 słoików po 500 ml
- 2 duże główki białej kapusty
- 500 g marchwi
- 7 g soli morskiej
- 10 g nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka kminku
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, następnie poszatkować ją - przyprawić. Zetrzeć marchew i wymieszać z kapustą całość lekko pognieść by puściło trochę soku. Następnie układać w glinianym garnku ubijając ją. Przykryć talerzykiem i obciążyć kamieniem.
Codziennie kapustę przebijać tzw odgazowywać, na wierzchu pojawi się biała piana którą należy zebrać. Gdy kapusta będzie już ukiszona przełożyć do słoików - ubić i zalać sokiem. Postawić w chłodnym miejscu najlepiej w piwnicy.
Smacznego
Wydrukuj przepis