Kapuśniaki

Małe paszteciki nadziane mięsem i kapustą to smaczny dodatek do barszczu czerwonego. Idealnie sprawdzą się jako ciepła przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy i alternatywa do znanych wszystkim krokietów.

Zdjęcie - Kapuśniaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki

Ciasto
  • 1 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka śmietany w temperaturze pokojowej
  • 1 margaryna
  • 1-2 jajka
  • 1-2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz
  • mała główka białej kapusty
  • ok. 500 g ugotowanego w rosole mięsa z kurczaka
  • 2 cebule
  • olej
  • vegeta
  • sól
  • pieprz
  • mielony kminek
Dodatkowo
  • 1 białko
  • kminek

Przygotowanie

Farsz

Kapustę szatkujemy na ok. 3-4 cm paski i gotujemy, aż zmięknie. Odciskamy z wody. Mięso mielimy w maszynce, a cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, doprawiamy i mieszamy. Ilość przypraw zależy od Waszych preferencji. Gdyby farsz był zbyt wodnisty możecie dodać garść bułki tartej.

Ciasto

Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną. Z mąki tworzymy kopczyk. Margarynę obtaczamy w mące i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy, a następnie wycinamy kwadraty 10 x 10 cm.

Wykonanie

Wykładamy farsz, zwijamy rulonik i zaciskamy na końcach. Wierzch kapuśniaków smarujemy ubitym białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st. C przez 40-45 minut, aż się zrumienią. Podajemy na ciepło do barszczu czerwonego czystego. Przepis na barszcz czerwony możecie znaleźć TUTAJ.

Zdjęcie - Kapuśniaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kapuśniaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Murzin
1

Murzin

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Babka cytrynowa z makiem

Babka cytrynowa z makiem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą

Babka drożdżowa z marcepanem i…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasteczka wielkanocne – „Owieczki”

Ciasteczka wielkanocne – „Owie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chleb z Vermont
1

Chleb z Vermont

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Keks
2

Keks

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasi…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Prosty chleb na drożdżach

Prosty chleb na drożdżach

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chleb na żurek

Chleb na żurek

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Babka piaskowa bez miksera
2

Babka piaskowa bez miksera

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Socca / fariniata- placuszki z mąki z ciecierzycy
1

Socca / fariniata- placuszki z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty