Kapuśniak
Kapuśniak to moja trzecia propozycja do akcji "Gotowanie po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl
Składniki :
- 250 g kiszonej kapusty
- 200 g wędzonych żeberek
- włoszczyzna
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1,5 l wody
- 2 łyżeczki mąki
- sól , pieprz , słodka papryka
- listek laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 łyżki oliwy
- opcjonalnie : sok z kiszonej kapusty lub czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzątku i gotować do miękkości.
Żeberka włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dorzucić ziele angielskie i listek laurowy, zagotować. Posolić , dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, ugotować wywar. Do gotowego wywaru wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować, aż zmiękną.
Ugotowaną kapustę połączyć z wywarem. Zrobić zasmażkę : na patelni podsmażyć na złoto drobno pokrojoną cebulkę, dodać mąkę, wymieszać. Rozprowadzić zimnym wywarem, zagotować. Wlać zasmażkę do zupy i zagotować.
Zupę doprawić solą , pieprzem i papryką. Jeżeli jest mało kwaśna, dodać soku z kapusty lub łyżeczkę koncentratu pomidorowego.