Kapuśniak

Kapuśniak

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kapuśniak to moja trzecia propozycja do akcji "Gotowanie po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl

 

Zdjęcie - Kapuśniak  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 250 g kiszonej kapusty
  • 200 g wędzonych żeberek
  • włoszczyzna
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól , pieprz , słodka papryka
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki oliwy
  • opcjonalnie : sok z kiszonej kapusty lub czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego


Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wrzątku i gotować do miękkości.

Żeberka włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dorzucić ziele angielskie i listek laurowy, zagotować. Posolić , dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, ugotować wywar. Do gotowego wywaru wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować, aż zmiękną.

Ugotowaną kapustę połączyć z wywarem. Zrobić zasmażkę : na patelni podsmażyć na złoto drobno pokrojoną cebulkę, dodać mąkę, wymieszać. Rozprowadzić zimnym wywarem, zagotować. Wlać zasmażkę do zupy i zagotować.

Zupę doprawić solą , pieprzem i papryką. Jeżeli jest mało kwaśna, dodać soku z kapusty lub łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Kategorie przepisów