Kanapki z pulled pork w sosie BBQ
Dziś przedstawiam Wam potrawę, do której mam ogromną słabość co widać już po ilości pulled mięs na moim blogu :-) Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku łopatkę wieprzową, następnie podzieloną na włókna i wymieszaną z obłędnym sosem BBQ Hestona Blumenthala. Mięso podane jest w opieczonej bułce do hamburgerów wraz z szybką surówką z kapusty, nie ma nic pyszniejszego! Polecam :-)
Scroll down for recipe in English
Kanapki z pulled pork w sosie BBQ
(5 kanapek)
Składniki:
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka mielonego chili
- 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżki wędzonej papryki
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 700 g łopatki wieprzowej
- 1 szklanka sosu BBQ
- 5 bułek do hamburgerów, podpieczonych od wewnątrz
- surówka z kapusty
Przygotowanie:
- W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, natrzyj nimi dokładnie cały kawałek wieprzowiny, po czym włóż na godzinę do lodówki.
- Włącz piekarnik i ustaw go na 150 oC.
- Przełóż łopatkę do naczynia do zapiekania, przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 2 – 2 1/2 godziny lub do momentu aż mięso zacznie się rozpadać. Temperatura wewnętrzna mięso w najgrubszym jego punkcie powinna wynosić około 80 oC.
- Wyjmij upieczone mięso z piekarnika i odstaw na 20 minut.
- Następnie za pomocą 2 widelców, podziel mięso na włókna, wlej sos BBQ i dokładnie wymieszaj.
- W celu przygotowania kanapek, umieść na podpieczonych spodach mięso, na wierzch wyłóż surówkę i drugą połówkę bułki.
Smacznego!
English version
BBQ pulled pork sandwiches
(5 sandwiches)
Ingredients:
- 1 tablespoon ground cumin
- 1 tablespoon chili powder
- 1 tablespoon freshly ground black pepper
- 1/2 tablespoon paprika
- 1 tablespoons salt
- 2 tablespoons cane sugar
- 700 g pork shoulder
- 1 cup BBQ sauce
- 5 hamburger buns, toasted
- easy coleslaw
Preparation:
- Combine all the seasonings in a small bowl. Rub the spice blend all over the pork and marinate, covered in a refrigerator for about 1 hour.
- Preheat the oven to 150 oC.
- Place the pork in a roasting pan, and cover with a piece of aluminum foil. Roast for about 2 – 2 1/2 hours or until falling apart. A meat thermometer inserted into the thickest part of the pork should read 80 oC.
- Remove the pork from the oven and let stand, covered for 20 minutes.
- Using 2 forks, pull the pork to form shreds and place in a large bowl. Pour 1 cup of BBQ sauce into the shredded pork and combine well.
- Assemble sandwiches by placing the pork on a half bottom of a bun and topping it with coleslaw. Serve with the other half of the bun.
Enjoy!