Kanapki z pulled pork w sosie BBQ

Kanapki z pulled pork w sosie BBQ

Dziś przedstawiam Wam potrawę, do której mam ogromną słabość co widać już po ilości pulled mięs na moim blogu :-) Tym razem proponuję pieczoną w piekarniku łopatkę wieprzową, następnie podzieloną na włókna i wymieszaną z obłędnym sosem BBQ Hestona Blumenthala. Mięso podane jest w opieczonej bułce do hamburgerów wraz z szybką surówką z kapusty, nie ma nic pyszniejszego! Polecam :-)

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kanapki z pulled pork w sosie BBQ

(5 kanapek)

Składniki:

  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mielonego chili
  • 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżki wędzonej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 700 g łopatki wieprzowej

Przygotowanie:

  1. W małej miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy, natrzyj nimi dokładnie cały kawałek wieprzowiny, po czym włóż na godzinę do lodówki.
  2. Włącz piekarnik i ustaw go na 150 oC.
  3. Przełóż łopatkę do naczynia do zapiekania, przykryj folią aluminiową i włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 2 – 2 1/2 godziny lub do momentu aż mięso zacznie się rozpadać. Temperatura wewnętrzna mięso w najgrubszym jego punkcie powinna wynosić około 80 oC.
  4. Wyjmij upieczone mięso z piekarnika i odstaw na 20 minut.
  5. Następnie za pomocą 2 widelców, podziel mięso na włókna, wlej sos BBQ i dokładnie wymieszaj.
  6. W celu przygotowania kanapek, umieść na podpieczonych spodach mięso, na wierzch wyłóż surówkę i drugą połówkę bułki.

Smacznego!

Zdjęcie - Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

BBQ pulled pork sandwiches

(5 sandwiches)

Ingredients:

  • 1 tablespoon ground cumin
  • 1 tablespoon chili powder
  • 1 tablespoon freshly ground black pepper
  • 1/2 tablespoon paprika
  • 1 tablespoons salt
  • 2 tablespoons cane sugar
  • 700 g pork shoulder

Preparation:

  1. Combine all the seasonings in a small bowl. Rub the spice blend all over the pork and marinate, covered in a refrigerator for about 1 hour.
  2. Preheat the oven to 150 oC.
  3. Place the pork in a roasting pan, and cover with a piece of aluminum foil. Roast for about 2 – 2 1/2  hours or until falling apart. A meat thermometer inserted into the thickest part of the pork should read 80 oC.
  4. Remove the pork from the oven and let stand, covered for 20 minutes.
  5. Using 2 forks, pull the pork to form shreds and place in a large bowl. Pour 1 cup of BBQ sauce into the shredded pork and combine well.
  6. Assemble sandwiches by placing the pork on a half bottom of a bun and topping it with coleslaw. Serve with the other half of the bun.

Enjoy!

Zdjęcie - Kanapki z pulled pork w sosie BBQ / BBQ pulled pork sandwiches - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów