Kanapka z pastą jajeczną

Kanapka z pastą  jajeczną

Zbliża się Wielkanoc a jak Wielkanoc to jajka. Nie potrafiłam się oprzeć pomysłowi zjedzenia kanapki z pastą jajeczną, która Amerykanie nazywają sałatka jajeczną. Nie ma zresztą znaczenia jak się nazywa, ale jak smakuje... A smakuje bajecznie :-)

Zdjęcie - Kanapka z pastą  jajeczną  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie jest bajecznie proste:

kilka kromek chleba

8 gotowanych na twardo jajek

ok 8-10 łyżek majonezu

sól i pieprz

siekany szczypiorek i koperek

Ugotowane i obrane z łupin jajka należy włożyć do sporej miski - 4 jajka zostają całe z z czterech kolejnych w misce zostawiamy tylko żółtka - białka można użyć do czego innego albo zjeść :-) Trzeba je dokładnie posiekać - najlepiej pokroić nożem a potem posiekać widelcem. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku i wymieszać. Na koniec dodać posiekanej zieleniny i dokładnie wymieszać. Następnie nałożyć pasty na kromkę chleba, przykryć drugą i gotowe.

To jest wersja podstawowa - bardziej wysublimowane wersje zawierają mieszankę majonezu i musztardy, na paście jajecznej jest ułożona sałata, ostre papryczki a do pasty jajecznej nawet dodaje się np. awokado.

Kategorie przepisów