Kanapka z pastą jajeczną
Zbliża się Wielkanoc a jak Wielkanoc to jajka. Nie potrafiłam się oprzeć pomysłowi zjedzenia kanapki z pastą jajeczną, która Amerykanie nazywają sałatka jajeczną. Nie ma zresztą znaczenia jak się nazywa, ale jak smakuje... A smakuje bajecznie :-)
Wykonanie jest bajecznie proste:
kilka kromek chleba
8 gotowanych na twardo jajek
ok 8-10 łyżek majonezu
sól i pieprz
siekany szczypiorek i koperek
Ugotowane i obrane z łupin jajka należy włożyć do sporej miski - 4 jajka zostają całe z z czterech kolejnych w misce zostawiamy tylko żółtka - białka można użyć do czego innego albo zjeść :-) Trzeba je dokładnie posiekać - najlepiej pokroić nożem a potem posiekać widelcem. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku i wymieszać. Na koniec dodać posiekanej zieleniny i dokładnie wymieszać. Następnie nałożyć pasty na kromkę chleba, przykryć drugą i gotowe.
To jest wersja podstawowa - bardziej wysublimowane wersje zawierają mieszankę majonezu i musztardy, na paście jajecznej jest ułożona sałata, ostre papryczki a do pasty jajecznej nawet dodaje się np. awokado.