Kanapka BLT

Kanapka BLT

BLT to kanapka, która swoją nazwę zawdzięcza trzem składnikom: Bacon, Lettuce & Tomato (czyli bekon, sałata i pomidor). Bazę może stanowić bagietka lub tost z pełnoziarnistego chleba – tu panuje raczej dowolność.
Kanapka cieszy się dużą popularnością zarówno w USA, jak i w Wielkiej Brytanii i choć wygląda bardzo banalnie, ma swoją długą (ponad stuletnią) historię. Co ciekawe, jeszcze w latach 50. ubiegłego wieku BLT była zalecana jako przykładowy posiłek szpitalny ;)
Fakt faktem to połączenie kilku prostych składników daje razem fantastyczny efekt. Kanapka jest wyrazista w smaku, chrupiąca i soczysta zarazem :)

Zdjęcie - Kanapka BLT - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KANAPKA BLT

  • 2 kromki razowego chleba,
  • kilka cienkich plasterków chudego boczku,
  • kilka liści sałaty (najlepiej rzymskiej lub lodowej),
  • kilka plasterków pomidora,
  • majonez


Boczek usmażyć na suchej patelni, odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Kromki chleba zrumienić w tosterze. Obie posmarować majonezem. Na jednej ułożyć kolejno sałatę, pomidora i boczek, przykryć drugą kanapką.

Zdjęcie - Kanapka BLT - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Kanapka BLT - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów