Kalmary w sosie pomidorowym
Oto kolejne "wakacyjne" danie - kalmary w sosie pomidorowym. Jadąc na wakacje do Chorwacji, po cichu liczyliśmy na dobry seafood - niestety czekało nas rozczarowanie, gdyż owoce morza w restauracjach były generalnie bardzo drogie i średnio dobre. Może i serwują gdzieś dobrze przyrządzone smakołyki, lecz takie restauracje były już chyba poza zasięgiem naszych kieszeni. Na szczęście w sklepie ryby i owoce morza były dość tanie i to nas ratowało. Przepisy musiałam wymyślać sama, bo nie nie zabrałam ze sobą ani jednej książki kucharskiej (muszę przyznać, że wyrzucałam to sobie, bo mam bardzo dużo przepisów na seafood do zrobienia, a w Polsce trudno o świeże i niedrogie okazy). Jeśli chcecie przeczytać relację z podróży, zapraszam na tę stronę, a oto jeden z zaimprowizowanych przepisów.
Składniki:
500 g kalmarów
250 ml białego wytrawnego wina
500 ml sosu pomidorowego passata
3 ząbki czosnku
po dużej łyżce bazylii i oregano
sól morska, pieprz do smaku
Kalmary oczyść, jeśli lubisz, pokrój je na kawałki (ja zostawiałam tak jak były, czyli tuby w całości, macki osobno). Włóż kalmary do garnka i zalej białym winem.
Gotuj do momentu wrzenia wina, dolej sos pomidorowy, dodaj czosnek, bazylię i oregano, i duś całość przez około 40 minut. Na koniec dodaj sól i pieprz.
Podawaj z makaronem.