Kalmary nadziewane czarnym ryżem

Kalmary nadziewane czarnym ryżem

Wracając do domu po ubiegłorocznym pobycie w Toskanii, przywieźliśmy wiele ciekawych rzeczy, ale jeśli chodzi o zakupy kuchenne, to strzałem w dziesiątkę okazał się czarny ryż - Venere. Jak dowiedziałam się z informacji podanej na opakowaniu, ryż ten pochodzi oryginalnie z Chin, ale obecnie jest również uprawiany we Włoszech. Smakuje rzeczywiście wybornie; mam wrażenie, że jest bardziej sypki i mniej kleisty niż zwyczajny biały ryż. Szkoda, że przywiozłam tylko jedno opakowanie...

Dziś postanowiłam użyć czarnego ryżu do nadziewania kalmarów. W oryginalnym przepisie (z książki "Ryby i owoce morza" wydawnictwa Parragon) podany jest co prawda biały ryż basmati, ale myślę, że czarny sprawdził się bardzo dobrze.

Składniki:

4 niedużej wielkości tuby kalmarów

1/2 szklanki czarnego ryżu

1 nieduża cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka orzeszków piniowych

1 łyżka rodzynek

40 g suszonych pomidorów z zalewy

sól, pieprz

1 puszka (400 g) krojonych pomidorów

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

natka pietruszki

oliwa do smażenia

Kalmary rozmroź - jeśli korzystasz z mrożonych, umyj i osusz. Natrzyj je solą i odstaw w chłodne miejsce. Ryż podgotuj w niewielkiej ilości wody, na półtwardo. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, podsmaż na oliwie. Kiedy będą lekko złote, dorzuć ryż, posiekane orzeszki, rodzynki i pokrojone suszone pomidory. Dopraw do smaku. Smaż przez chwilę, mieszając, a następnie zostaw do przestygnięcia.

Jeśli tuby kalmarów mają otwory po obu stronach, zamknij jedną stronę wykałaczką i napełniaj tuby farszem do 3/4 wysokości. Następnie zamknij wykałaczkami. Podsmaż kalmary na oliwie, aż trochę się zarumienią.

Pomidory z puszki wymieszaj z winem, solą i pieprzem. Nałóż warstwę sosu na dno naczynia żaroodpornego, włóż kalmary i nakryj pozostałym sosem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz kalmary przez około 40 minut, odwracając w czasie pieczenia przynajmniej dwa razy. Po upieczeniu, polej kalmary sosem i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z białym winem i pieczywem.

Zdjęcie - Kalmary nadziewane czarnym ryżem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów